U samoubilačkom napadu ispred Ambasade Sjedinjenih Država u Ankari poginuli su juče bombaš samoubica i radnik obezbeđenja, naveli su turski zvaničnici. Američki ambasador Fransis Rikardone potvrdio je da je poginuo jedan pripadnik „turskog osoblja“ ambasade.

Napad na američku ambasadu izvršio je bombaš samoubica, rekao je za državnu televiziju turski premijer Tajip Redžep Erdogan i pozvao na globalnu borbu protiv „terorističkih elemenata“, prenela je RTS.

Desetak vatrogasnih i ambulantnih kola stiglo je na lice mesta, u oblasti u kojoj se nalaze i diplomatske misije Nemačke i Francuske, prenela je Beta. Novinar agencije AP rekao je da je video najmanje jednu ženu, za koju se ispostavilo da je ozbiljno ranjena, i koja je prevezena u bolnicu. Jedan radnik putničke agencije Iran er, čije prostorije se nalaze preko puta Ambasade, rekao je da je siguran da iza napada stoji bombaš samoubica i da je video kada su njegovo telo odvezla kola hitne pomoći. Bivša dopisnica BBC iz Ankare navela je da iako je eksplozija bila jaka, posle nje nije bio vidljiv dim, a šteta je pričinjena samo u malom prečniku oko mete napada.

Osoblje Ambasade je odvedeno u bezbedne prostorije u zgradi, rekao je jedan reporter turskom kanalu NTV, navodi Beta. Brojne nelegalne grupe, od kurdskih separatista, preko levičara, do islamskih ekstremista izvodilo je prethodnih godina napade u Turskoj, koja je i članica NATO. Poslednji veliki napad u Ankari bio je 2007, kada je ubijeno devet, a povređeno 120 ljudi. Turski istražitelji su za napad optužili jednog levičarskog bombaša samoubicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari