Na osnovu ispitanih uzoraka vode sa lokalnog vodovoda u Vladičinom Hanu konstatovano je da uzorak vode ne odgovara higijenskoj ispravnosti i nije za ljudsku upotrebu zbog povećanog broja koliformnih bakterija fekalnog porekla i ešerihije koli, što znači da se radi o hidričnoj epidemiji, saopštila je na konferenciji za novinare direktorica Zavoda za javno zdravlje u Vranju Eržika Antić.


Navedeno je i da je povećan broj obolelih, jer je na Infektivnom odeljenju bolnice u Vranju primljeno još troje pacijenata iz Vladičinog Hana. Broj ukupno zaraženih je od registrovanja epidemije u četvrtak porastao na 43. Od tog broja je 12 dece, od kojih je pet na bolničkom lečenju i njihovo zdravstveno stanje je stabilno. Uzrok zaraze je konzumiranje vode iz lokalnog vodovoda, koji nema veze sa centralnom gradskom mrežom u Vladičinom Hanu, i iz njega se snabdevaju četiri domaćinstva u Ulici vladike Pajsija.

– Vodu smo uzorkovali na licu mesta i preporučili zabranu njenog korišćenja, ali to je u nadležnosti lokalne samouprave, koja mora da preduzme mere zabrane korišćenja vode sa ovog privatnog vodovoda – rekao je Goran Ristić, epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje.

Uzorkovana je na zahtev policije iz Vladičinog Hana i voda sa privatnog izvorišta u selu Bogoševo, gde su građani prijavili zatrovanost vode. „Prema nalazima službe za ekotoksikološku dijagnostiku Zavoda u Vranju, u analiziranim uzorcima vode prisutan je organski rastvarač na bazi fenola“, rekla je Antićeva precizirajući da je odmah naložena „zabrana korišćenja vode za piće i dalju upotrebu, jer se radi o 12 korisnika iz šest domaćinstava“.

– Ova dva slučaja nemaju veze jedan sa drugim, i u selu Bogoševu nema zaraženih, jer oni nisu konzumirali vodu u kojoj se našao organski rastvarač na bazi fenola – rekla je Antićeva. O svemu je obavešten republički Zavod za javno zdravlje, kao i Ministarstvo zdravlja. Uzorkovanje vode će biti nastavljeno i narednih dana, a na terenu su i lekari Centra za kontrolu i prevenciju bolesti iz Zdravstvenog centra u Vranju.

Nepoznato ima li obolelih od „hepatitisa A“

– Moramo sačekati određeni vremenski period, koji obično bude između četiri i šest nedelja, da bismo znali da li nakon hidrične epidemije ima obolelih i od žutice tipa „hepatitis A“. Sada je rano o tome da govorimo, ali najvažnije je da se ne upotrebljava voda sa izvorišta u Ulici vladike Pajsija – naveo je za Danas Goran Ristić, epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje u Vranju. Vezano za slučaj u selu Beliševu biće neophodna kompletna sanitarno higijenska sanacija kaptaža odakle se koristila voda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari