Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton iskazala je juče spremnost Brisela da kroz paket finansijskih i drugih instrumenata pomogne institucijama BiH u izradi dugoročnog ekonomskog plana.

Eštonova se juče u Sarajevu sastala sa članovima Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, Nebojšom Radmanovićem i Željkom Komšićem, kojima je prenela da će državama članicama EU predložiti da Evropska komisija pomogne institucijama BiH u izradi dugoročnog ekonomskog plana.

Prema njenim rečima, taj plan bi tretirao ključne aspekte ekonomskog i socijalnog razvoja BiH. Eštonova je tokom razgovora s članovima Predsedništva BiH prenela poruku da među državama članicama EU postoji „mnogo dobre volje za podršku i pomoć pristupanju BiH Evropskoj uniji, ali da je potrebno da domaće institucije u narednom razdoblju preduzmu konkretne korake ka reformskim procesima i evropskoj integraciji zemlje“.

Članovi Predsedništva BiH su izrazili zajedničku opredeljenost da Bosna i Hercegovina postane punopravna članica Evropske unije. Kako se navodi u saopštenju Predsedništva BiH, naglašena je potreba za nalaženjem balansa između političkih tema i rešavanja socijalno-ekonomskih problema. Istaknuto je da se treba koncentrisati na borbu protiv kriminala i korupcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari