Šefica diplomatije Evropske unije Ketrin Ešton našla se na udaru žestokih kritika zbog toga što je dozvolila predsedniku Evropske komisije Žozeu Manuelu Barosu da imenuje jednog od svojih saradnika za ambasadora EU u SAD, bez konsultacija sa nacionalnim vladama država članica.

Šefovi diplomatija EU boje se da je Eštonova prepustila Barosu da donese odluku o izboru ličnosti koja će u narednih pet godina obavljati tu značajnu funkciju.

Britanski analitičari ocenjuju da će najnovije prepirke dodatno ugroziti odnose Evrope i Sjedinjenih Država, koji su umnogome zahladneli nakon što je predsednik SAD Barak Obama odlučio da ne učestvuje na evropsko-američkom samitu koji će biti održan u maju u Madridu. Vest da je predsednik Komisije imenovao svog sunarodnika Žoao Valea de Almeidu za sedamnaestog ambasadora Unije u Vašingtonu objavljena je u Sjedinjenim Državama pre donošenja zvanične odluke u Briselu. Takav razvoj situacije iznenadio je pojedine zvaničnike, budući da je Lisabonskim ugovorom predviđeno da Eštonova vodi glavnu reč u domenu evropske spoljne politike.

Karl Bilt, šef švedske diplomatije, uputio je pismo Eštonovoj i drugim državama članicama, u kojima izražava protest zbog načina na koji je portugalski diplomata izabran na ambasadorsku funkciju. Između ostalog, Bilt je optužio ministarku inostranih poslova EU da dovodi u pitanje legitimnost spoljne politike tako što prepušta Komisiji da donese značajne odluke. „Imenovanje ambasadora nije u skladu s principima o kojima se trenutno vodi rasprava i koji uključuju transparentnost, angažovanje država članica, i iznad svega podrazumeva da šefica diplomatije sprovodi takve korake“, napisao je Bilt. Prema mišljenju švedskog zvaničnika, učešće država članica u procesu pokretanja diplomatskog kora Unije na svim nivoima predstavlja preduslov za stvaranje službe koja će biti u skladu s evropskim vrednostima.

Odgovarajući na kritike, Eštonova je naglasila da je imenovanje ambasadora u SAD učinjeno u skladu s pravilima iz prošle godine, budući da je taj posao trebalo da bude završen tokom 2009.

Prekršen džentlmenski dogovor

Pjer Leluš, francuski ministar evropskih poslova optužio je Komisiju da je prekršila „džentlmenski dogovor“, koji podrazumeva konsultacije s državama članicama EU pre imenovanja diplomatskih predstavnika. On je, takođe, upozorio da bi takve „birokratske bitke“ mogle da ugroze sposobnost EU da deluje na globalnoj sceni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari