Bivši dekan ETF-a Branko Kovačević: Fakultet se ne bavi rudarenjem litijuma 1foto Medija centar

Elektrotehnički fakultet (ETF) nije referentna kuća za litijum, on se ne bavi rudarenjem, izjavio je nekadašnji dekan te ustanove i aktuelni profesor emeritus Branko Kovačević, povodom odluke uprave da podnese ostavku zbog navodnih pritiska da se taj fakultet izjasni o projektu Jadar.

„Mogu da nas pitaju o, na primer, 5G mreži, ali ne mogu da nas pitaju o nečemu što nismo mi. Mene su moji učitelji učili da pričam samo o onome što znam“, rekao je Kovačević za FoNet.

On je dodao da su za litijum glavni rudari, geolozi, šumari koji se bave erozijama i podzemnim vodama, hemjski inženjeri, stručnjaci sa Tehnološko-metalurškog fakulteta, poneki mašinac i oni koji generalno proučavaju ekologiju.

Kovačević, koji je bio i rektor Univerziteta u Beogradu, ipak, napominje da on lično ima bojazan od toga da su srpske institucije slabe i da ne mogu takav projekat da isprate.

„Ne može nama niko da prati kontrolu i nadzor, to je malo smešno. Multinacionalnu kompaniju interesuje profit, a naše je da se bavimo procenom rizika i da pratimo projekat, da li je ono što piše u projektu stvarno realizovano“, rekao je Kovačević.

On dodaje da multinacionalna kompanija zaradi pare i ode, a sve iza nje ostaje Srbiji.

„To je ozbiljan problem ne samo za danas nego za budućnost naše dece i cele zemlje“, smatra Kovačević.

On je ukazao i da je o litijumu važno pričati ozbiljno, „a ne da navijamo za Zvezdu i Partizan“ .

Kovačević kao profesor emeritus nije prisustvovao jučerašnjem sastanku Nastavno-naučnog veća na kojem je uprava ETF podnela ostavku, ali su ga, kako kaže, kolege obavestile.

Objašnjava i da se na nekoliko poslednjih sednica Veća fakulteta raspravljao o tome da li će biti izjašanjavanja o projektu Jadar, a kako navodi, pritisak je stizao „iznutra“, iz same institucije.

Prema njegovim rečima, sada je na potezu Savet Fakulteta, koji treba da imenuje vršioca dužnosti dekana.

„Prodekani su, verovatno, dali ostavke, jer niko od njih ne bi da bude v.d“, ocenio je Kovačević i dodao da je izbor vršioca dužnosti dekana važan za funkcionisanje fakulteta koji ne sme da stane i dočeka prinudnu upravu.

„To je, ustvari, ‘tehnička vlada’, oni rade regularne poslove i pripremaju izbore za novog dekana. Ne sme da se dovede neko ko nije stručan. Ako se uvede prinudna uprava često se politički dovede neko ko nije stručan“, istakao je Kovačević.

Kako su preneli mediji, dekan Elektrotehničkog fakulteta Dejan Gvozdić je na sednici Nastavno-naučnog saopštio da fakultetsko rukovodstvo podnosi ostavku. On je naveo da su razmotrili situaciju u kojoj se fakultet nalazi i da ona „nije dobra“.

Članovi uprave i dalje ostaju profesori na fakultetu, ostavke su da li samo na svoje funkcije u upravi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari