Regionalna agencija za razvoj istočne Srbije je u saradnji sa programom „Opštinski ekonomski razvoj u regionu Dunava – nemačke vladine organizacije GTZ počela realizaciju projekta „Etno baština istočne Srbije“, koji finansira Ministarstvo poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede. Cilj projekta je očuvanje etno motiva kulturne baštine istočne Srbije kroz aktivnosti Udruženja žena u svrhu promocije ruralnog turizma.

Realizacijom ovog projekta pružiće se podrška održivom razvoju sela i ruralne ekonomije.

-Projekat „Etno baština istočna Srbija“, obuhvata opštine Knjaževac, Boljevac, Bor, Kladovo, Negotin,Veliko Gradište, Golubac, Majdanpek, Sokobanja i grad Zaječar kao i udruženja za negovanje kulturne baštine iz svih ovih opština. Iz opštine Golubac ovaj projekat realizuje Udruženje žena ,,Dunavska golubica“. Jedna od aktivnosti na projektu bila je i modna revija etno odevnih predmeta koje izrađuju Udruženja. Modna revija je održana u okviru prvog dana manifestacije »Sabor frulaša« u Grljanu, kod Zaječara,na kojoj su nastupile i žene udruženja ,,Dunavska golubica“ iz Golupca,kaže član Udruženja ,,Dunavska golubica“ iz Golupca,Jadranka Stokić.

Manifestacija »Sabor frulaša« u Grljanu imala je nekoliko pratećih sadržaja i jedna od njih je organizovanje Etno kampa a održan je i okrugli sto posvećen Etno udruženjima i negovanju etno kulturne baštine istočne Srbije. Pored Udruženja, prisustvovali su i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja – sektor za turizam, nemačke vladine organizacije GTZ, Etno mreže Srbije, NALED-a i opština u kojima se ovaj projekat realizuje. Posle okruglog sttola sa učesnicima Etno kampa organizuvana je Etno radionica sa prezentacijom o mogućnosti osnivanja zadruga, kao i tematskim predavanjima vezanim za rad i održivost etno udruženja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari