U saradnji sa ambasadom Austrije u Srbiji, austrijskim kulturnim forumom u Beogradu i Narodnim muzejom u Zaječaru, Centar za kulturu Kladovo priredio je izložbu slika mlade austrijske umetnice srpskog porekla Yas Berg.

Njena izložba bila je povod za posetu ambasadora Austrije u Srbiji, Klemensa Koje, ovom podunavskom gradu i razgovore o mogućoj budućoj saradnji sa kladovskim poslenicima kulture. Rezultat razgovora je inicijativa da Centar za kulturu Kladovo, u rezidenciji ambasade Austrije u Beogradu, predstavi potencijale opštine Kladovo.

– Ideja je da udruženje „Misija kreativa“ svojim tkanim, pletenim i predmetima od keramike reprezentuje taj etno segment kladovske opštine u modernijoj formi. Biće tu i naše tradicionalne kuhinje kao i muzike i pesme – rekla je za Danas direktorka Centra za kulturu Kladovu Žaklina Nikolić, dodajući da će se sve ovo događati na jesen, kao i da su u toku dogovori sa austrijskim kulturnim forumom o obezbeđenju programa za Kladovo. Biće to pre svega projekcije nagrađivanih austrijskih filmova i muzički programi.

Osim izložbe umetnice iz Austrije, u Kladovu je u toku i izložba tkanih i keramičkih predmeta autorke Dese Paunović, u galerijskom prostoru TIC. Izloženi tradicionalni šalovi, damske tašne i odevni predmeti mogu se razgledati do kraja jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari