Nizom manifestacija, uličnih akcija i odavanjem pošte žrtvama Drugog svetskog rata, u gradovima Srbije juče je obeležen 9. maj, Dan Evrope i Dan pobede nad fašizmom.
Predsednik Srbije Boris Tadić, ministar odbrane Dragan Šutanovac i načelnik Generalštaba Zdravko Ponoš položili su vence na spomenik Neznanom junaku na Avali.

Nizom manifestacija, uličnih akcija i odavanjem pošte žrtvama Drugog svetskog rata, u gradovima Srbije juče je obeležen 9. maj, Dan Evrope i Dan pobede nad fašizmom.
Predsednik Srbije Boris Tadić, ministar odbrane Dragan Šutanovac i načelnik Generalštaba Zdravko Ponoš položili su vence na spomenik Neznanom junaku na Avali. „Pobeda nad fašizmom je najveće dostignuće ljudske civilizacije, jer je to pobeda i nad zlom u sebi! Slava antifašističkom pokretu Srbije! Nastavimo tim putem“, upisao je predsednik Tadić u spomen-knjigu.

Evropa donosi konkretnu korist opštinama

Dan Evrope i Dan pobede nad fašizmom bili su centralni datum i povod za organizaciju projekta „Srbija u Evropskoj uniji – Šta od toga imam ja, šta od toga ima moj grad“, koji je uobličen u saradnji 46 nevladinih organizacija iz unutrašnjosti Srbije i Fonda za otvoreno društvo. Projekat je realizovan u minula dva meseca u 88 opština širom Srbije, a 25.000 građana imalo je priliku da kroz mnoštvo akcija, panela i kroz neposredan dijalog sa 600 stručnjaka iz najrazličitijih oblasti da se upozna sa konkretnim koristima procesa evropskih integracija. „Očigledno je da građani imaju želju da budu aktivni subjekti u našim političkim zbivanjima, da su zainteresovani za temu EU i spremni za dijalog koji bi im pomogao da pronađu svoje mesto i mogućnosti da iskažu svoje stavove. Dominirala su pitanja u vezi sa SSP-om, a mi nismo uspeli da pronađemo racionalnu argumentaciju za eventualni prekid procesa integracija. Sporazum je potpisan pod uslovima koji su formulisani na početku pregovora o evropskim integracijama“, istakla je Jadranka Jelinčić, izvršna direktorka Fonda za otvoreno društvo, na konferenciji za novinare u Medija centru.

Danas se suočavamo s realnom mogućnošću da nosioci nazadnih i restauratorskih ideja zavladaju javnim životom, a društvo nije spremno da se izbori s tim, dok evropske zemlje kao naši prirodni partneri nisu dovoljno shvatile situaciju u kojoj se nalazi Srbija i nisu pokazale dovoljno

Slava antifašističkom pokretu Srbije: Predsednik Tadić juče na Avali

volje da s nama uspostave odgovarajuće odnose – naglasila je Sonja Liht, predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost, na tribini Antifasizam u Srbiji, koju su organizovali nedeljnik Vreme, fondacija Fridrih Ebert i Centar za kulturnu dekontaminaciju, povodom Dana pobede. Istoričar Predrag Marković kritikovao je, na tom skupu, komunistički režim, kome je revolucija bila značajnija od oslobodilačkog rata, za potiskivanje antifašističke tradicije. Pad komunizma, ocenjuje Marković, doveo je do zabune jer je odbacivanjem te ideologije odbačena i antifašistička tradicija. Direktor Beogradskog centra za ljudska prava Vojin Dimitrijević objasnio je da su uzroci fašizma strah od različitosti, verovanje u teoriju zavere, prezir slabijeg i kult tradicije i prošlosti, a da antifašizam mora značiti suzbijanje ovih simptoma. Profesor Dragoljub Mićunović upozorio je da određene institucije, kao što su SPC i SANU, koja je Milana Nedića svrstala među 100 najznačajnijih Srba, rade na restauraciji i rehabilitaciji kvislinga.

Dan Evrope zabranjen u Novom Sadu

Novi Sad – Organi gradske uprave Novog Sada zabranili su održavanje manifestacije, koju je Centar za regionalizam trebalo da organizuje juče popodne na platou ispred Srpskog narodnog pozorišta, povodom Dana Evrope. Centar za regionalizam je u saopštenju naveo da je od gradske uprave za komunalne poslove dobio usmeno obaveštenje da je odlučeno da se ne odobri održavanje te manifestacije na toj lokaciji. „Organizatorima je usmeno saopšteno da je razlog za ovakvu odluku predizborna ćutnja koja je počela u ponoć“, navodi se u saopštenju. Centar dodaje da najavljena manifestacija nema nikakve veze sa izborima, predizbornom kampanjom i političkim strankama.

Na Dan Evrope u Beogradu održana je i tribina „Uloga lokalne samouprave u procesu pristupanja EU“, koju je organizovala Kancelarija za evropske integracije Vlade Srbije. Tom prilikom je rečeno da se čak tri četvrtine zakonskih normi EU odnose na lokalnu samoupravu. Predsednik Evropskog pokreta u Srbiji Živorad Kovačević je istakao da je vraćanje svojine opštinama povezano s procesom decentralizacije i evropskim integracijama, „jer Evropa sve veću pažnju obraća na lokalnu samoupravu“.

Potpisivanje SSP-a prava odluka Beograda

Povodom Dana Evrope, Slovenija, kao predsedavajuća EU, izrazila je iskreno zadovoljstvo što je Srbija potpisala SSP, navodeći da to predstavlja prvi konkretan korak koji je Srbija ostvarila na svom evropskom putu. U saopštenju Ambasade Slovenije u Beogradu navodi se da to otvara mogućnost za sledeći korak, a to je sticanje statusa države kandidata za članstvo EU.

– Potrebno je pripremiti naše zakonodavstvo za usklađivanje sa evropskim, boriti se za sredstva i fondove EU, obučavati zaposlene u Srbiji da se upoznaju s principima Unije, kao i informisati građane o EU – naglasio je Kovačević. Direktorka Kancelarije za evropske integracije Tanja Miščević ukazala je da zaposleni u opštinama moraju da budu servis građana, ocenivši da to može da se postigne uspostavljanjem saradnje lokalnih samouprava sa državom, NVO i drugim opštinama.
Vladina Služba za ljudska i manjinska prava uručila je juče nagrade učenicima osnovnih i srednjih škola, koji su pisali eseje na temu ljudskih prava. Prva nagrada u kategoriji osnovaca uručena je Vuku Prebiračeviću iz Varvarina, druga Aleksandri Štakić iz Odžaka i treća Blanki Kvigin iz Subotice. Među radovima koje su na konkurs poslali srednjoškolci, prvu nagradu dobila je Ivana Pesko iz Kikinde, drugu Arko Milovanović iz Užica i treću Nemanja Ivas iz Kosovske Mitrovice.
Pomoćnica gradonačelnika Beograda Radmila Hrustanović položila je vence na Groblje oslobodilaca Beograda 1944. godine. Povodom Dana Evrope i Dana pobede nad fašizmom, pokret Moja inicijativa organizovao je koncert za mlade iz Preševa i Bujanovca. Koncert je održan na fudbalskom stadionu u Preševu, a nastupili su DJ-evi iz Leskovca i Prištine. Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope obeleženi su i u Kragujevcu polaganjem venaca na Spomenik žrtvama fašizma i nizom manifestacija u centru grada, kojima je okončana jednomesečna kampanja pod nazivom „Srbija u EU: Šta od toga imam ja, šta od toga ima Kragujevac“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari