EU o Srbiji: Ograničavanje sloboda pojedinaca zbog iznetih političkih stavova je problematično 1Foto: BETAPHOTO/European Commission/Etienne Ansotte/MO

Evropska unija je ocenila večeras da je legitimno da Srbija sprovodi bezbednosne provere na svojim granicama, ali da to treba da se radi u skladu sa srpskim zakonima, kao i evropskim i međunarodnim standardima ljudskih prava, a ograničavanje sloboda pojedinaca, kao i stranaca, na osnovu izražavanja političkih stavova je „problematično“.

U pisanom odgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE), jedan portparol EU je napomenuo da bezbednosne provere ne bi trebalo da rezultuju ograničavanjem sloboda pojedinaca, uključujući strane državljane.

„Svaka takva mera nametnuta na osnovu izražavanja političkih stavova je problematična i podleže strogim ograničenjima kako je navedeno u 10. članu Evropske konvencije o ljudskim pravima“, navodi se u odgovoru iz pres-službe EU.

U desetom članu ove konvencije na koju se pozivaju briselski zvaničnici ističe se da svako ima pravo na slobodu izražavanja i da ovo pravo uključuje slobodu mišljenja i primanja, te saopštavanja informacija i ideja bez mešanja javnih vlasti i bez obzira na granice.

Ovaj briselski službenik je potvrdio i da u kontekstu pristupnih pregovora Srbije sa EU, Evropska komisija veoma pomno prati sva dešavanja u oblasti vladavine prava, uključujući zaštitu osnovnih prava i sloboda koji su ključni element procesa pridruživanja Srbije Evropskoj uniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari