EU: Potrebna pauza u pregovorima o iranskom nuklearnom sporazumu 1EPA-EFE/FILIPPO ATTILI / CHIGI PALACE PRESS OFFICE

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel rekao danas da je potrebna pauza u tekućim pregovorima o iranskom nuklearnom sporazumu sa svetskim silama zbog spoljnih faktora.

Iz komentara Žozepa Borela izgleda neizbežno da se SAD ponovo pridruže sporazumu iz kojeg su se jednostrano povukle 2018. godine sa ciljem da Iran ponovo ograniči svoj nuklearni program koji brzo razvija, navodi Asošiejted pres (AP).

„Konačni tekst je u suštini spreman i na stolu. Kao koordinator, sa svojim timom nastaviću da budem u kontaktu sa svim učesnicima JCPOA i SAD kako bismo prevazišli trenutnu situaciju i zaključili sporazum“, napisao je Borel na Tviteru.

JCPOA, ili Zajednički sveobuhvatni plan akcije, formalno je ime nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

Prošle nedelje, međutim, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov tražio je garancije na nivou državnog sekretara da američke sankcije neće uticati na odnose Moskve sa Teheranom što je dovelo u pitanje dosadašnje pregovore.

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs rekao je u četvrtak da nove sankcije koje se odnose na Rusiju nisu u potpunosti povezane sa JCPOA i ne bi trebalo da imaju nikakav uticaj na obostrano vraćanje na njegovo poštovanje ili primenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari