Direktor američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) Kit Aleksander negirao je tvrdnje evropskih medija da je NSA prisluškivala milione telefonskih razgovora građana u Evropi. On je, svedočeći pred Odborom za obaveštajna pitanja Kongresa, naveo da je NSA te podatke dobijala od svojih „evropskih partnera“, odnosno od evropskih tajnih službi.

Francuski i španski listovi Mond i El Mundo su početkom sedmice objavili, pozivajući se na podatke bivšeg službenika CIA Edvarda Snoudena, da je NSA prisluškivala 70 miliona telefonskih razgovora u Francuskoj i 60 miliona u Španiji. El Mundo je u najnovijem tekstu naveo da su španski agenti ne samo znali za prisluškivanja, već da su ih i omogućavali. Takođe, italijanski list Espreso je objavio da su američke i britanske službe prisluškivale italijanske građane. Aleksander je naglasio da su se svi podaci, do kojih je NSA došla, ticali isključivao građana zemalja u kojima je NATO intervenisao. Prema njegovim rečima, NSA i evropske tajne službe međusobno su razmenjivale podatke do kojih su dolazile.

Pred Kongresom je svedočio i direktor američke Nacionalne obaveštajne službe Džejms Klaper. On je osudio „bujicu“ tvrdnji koje se baziraju, kako tvrdi, na predrasudama, a tiču se rada tajnih službi. Klaper je rekao da su iz nemačke ambasade u Vašingtonu prisluškivani razgovori američkih građana. Međutim, to je negirao šef nemačke obaveštajne službe (BND) Gerhard Šindler. Delegacija vlade i obaveštajnih službi Nemačke trebalo je juče da se u Vašingtonu sastane s predstavnicima američke vlade kako bi dobila objašnjenja o navodima da je NSA prisluškivala telefonske razgovore kancelarke Angele Merkel.

Jedan zvaničnik Bele kuće je rekao da administracija predsednika Baraka Obame razmišlja da proglasi ilegalnim prisluškivanje telefonskih razgovora šefova država prijateljskih zemalja, ali da ta odluka još nije doneta. Otkriće da telefonske razgovore u Evropi nije pratila NSA već evropske službe koje su to potom dostavljale američkoj agenciji, dovodi u težak položaj evropske lidere koji su oštro protestovali zbog prisluškivanja, piše Volstrit džurnal.

Beleške o telefonskim razgovorima koje su prikupili Evropljani u ratnim zonama i drugim oblastima izvan njihovih granica, delili su s NSA u okviru nastojanja da se zaštite američke i savezničke trupe i civila, rekli su američki zvaničnici, prenosi Beta.

Volstrit džurnal navodi da su podaci između evropskih službi i NSA razmenjivani prema sporazumima o obaveštajnoj saradnji, a da su SAD ćutale o ulozi evropskih partnera u prikupljanju podataka kako bi zaštitile odnose s evropskim zemljama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari