Današnja poseta Olija Rena, komesara za proširenje Evropske unije, koja se odvija u najkraćem mogućem roku posle formiranja nove Vlade Srbije, predstavlja znak podrške budućoj vladi i signal spremnosti EU da nastavi saradnju sa Srbijom intenzivnije nego što je to bio slučaj u prethodnom periodu.

Današnja poseta Olija Rena, komesara za proširenje Evropske unije, koja se odvija u najkraćem mogućem roku posle formiranja nove Vlade Srbije, predstavlja znak podrške budućoj vladi i signal spremnosti EU da nastavi saradnju sa Srbijom intenzivnije nego što je to bio slučaj u prethodnom periodu. Njegov dolazak i spremnost za razgovor nesumnjiv je znak podrške i spremnosti da se pregovori o stabilizaciji i pridruživanju što pre nastave, kaže u razgovoru za Danas ambasador Roksanda Ninčić, šef misije Srbije pri Evropskoj uniji.
Najavljuje se da će Brisel, odmah po konstituisanju Vlade Srbije, ozvaničiti obnavljanje pregovora o stabilizaciji i pridruživanju, pri čemu pred Srbiju neće biti postavljani nikakvi uslovi?
– Nastavak pregovora o stabilizaciji i pridruživanju svakako će biti tema razgovora Olija Rena i predstavnika srpske vlasti u Beogradu. To da li će Brisel odmah objaviti nastavak pregovora zavisiće, pre svega, od stava nove vlade kada je reč o saradnji s Haškim tribunalom. Znam sigurno da će EU nastaviti pregovore i saradnju na osnovu zaključaka donetih 12. februara na samitu ministara EU. Ti zaključci zasnovani su na potencijalnim odgovorima nove vlade i njene spremnosti za saradnju s Haškim tribunalom. Pred predstavnicima EU sada je zadatak da utvrde da li takva spremnost u Beogradu istinski postoji.
Da li bi EU, kao pozitivne signale vlasti u Srbiji da u potpunosti sarađuje s Haškim tribunalom, prihvatila neke personalne promene u policiji i BIA?
– Kadrovska rešenja su bitna u smislu rezultata koji bi iz njih proizašli. Evropskoj uniji su, dakle, jedino bitne krajnje posledice postavljanja određenih ljudi na rukovodeća mesta u policiji i BIA. Procena će se vršiti na osnovu ocenjene spremnosti da se uhapsi i isporuči Ratko Mladić, ali i ostali optuženi koji su još na slobodi. Predstavnici EU će biti u kontaktu s Haškim tribunalom i na osnovu njihove procene zaključivaće o tome da li je saradnja obnovljena. Neophodno je utvrditi da li postoje naznake da bi se u skorijoj budućnosti Mladić i ostali optuženi mogli naći u Hagu.
Da li u EU počinju da veruju da Srbija ne čuva Mladića?
– Da li predstavnici EU veruju u to da Srbija čuva Ratka Mladića pitanje je za njih. Za nas je bitno kakvu politiku ćemo voditi u tom pravcu, odnosno, da li ćemo obnoviti saradnju s Hagom.
Kako komentarišete „kamen spoticanja“ u pregovorima DS i DSS oko zauzimanja mesta u službama bezbednosti i izjavu Havijera Solane da bi ta mesta trebalo da pripadnu DS?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari