Pisac, filmski kritičar i urednik programa u Centru za kulturu Požarevac, Goran Jovanović, objavio je svoju petu knjigu, roman „Euforija“. Njegov prethodni roman, „Histerija“, naišao je pre tri godine na izvrstan prijem čitalaca i kritike.

U oblasti filmske esejistike Jovanović je autor bitnih knjiga o strujanjima u svetskoj kinematografiji kao što su „Američki bioskop“ (1998), „Zlatna dekada: britanski film devedesetih“ (2002) i „Tranzicijski rulet: istočnoevropske kinematografije u raljama tranzicije“ (2005).

O svom novom romanu, Jovanović kaže: „Kao i u prethodnom romanu, bavim se intimnim proživljavanjima otuđenih likova sa margine, koji se sudaraju i odbijaju, uz gomilu nesporazuma, na fonu urušavanja svih vrednosti u ovom društvu. ‘Euforija’ je čulno pisan roman, praktično u filmskim slikama, jer i nehotice se percepcija filmskih iskustava oseća u njegovoj dramaturgiji i strukturi. Ovo je roman o gubitku i bolu, smrti i seksu, emotivnoj gladi i praznini, i rimovanim tragičnim sudbinama generacijski potpuno različitih aktera, a podjednako oštećenih od života svejedno da li su na pragu dvadesetih, pedesetih ili sedamdesetih godina.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari