EULEX i Institut za sudsku medicinu u Novom Pazaru u okviru rasvetljavanja nestalih na Kosovu 1Foto: N1 (arhiva)

Timovi za sudsku medicinu evropske pravosudne misije na Kosovu (EULEX) i Instituta za sudsku medicinu (IFM) posetili su danas lokalitet u opštini Novi Pazar u skladu sa dogovorom na nedavnim sastancima koje je vodio Crveni krst, a u okviru rasvetljavanja sudbine nestalih na Kosovu, saopštio je danas Euleks.

Kosovski premijer Aljbin Kurti jutros je najavio iskopavanja još jednog lokaliteta upravo u toj oblasti, objavio je danas portal KoSSev.

„Euleksov tim za sudsku medicinu pridružio se kolegama iz Instituta za sudsku medicinu (IFM) u zajedničkoj poseti lokalitetu u opštini Novi Pazar, navela je ova misija.

Na istom terenu bile su prisutne delegacije Komisije za nestale i iz Prištine i iz Beograda, ali i delegacije Tužilaštva za ratne zločine Srbije, Crvenog krsta i Nevladine organizacije sa Kosova – Resursni centar za nestale osobe.

Euleks je poručio da pozdravlja „napore relevantnih zainteresovanih strana da sprovedu dogovorene planove rada na terenu“.

„Forenzički stručnjaci Misije nastavljaju da podržavaju svoje partnere u IFM i drugim relevantnim institucijama u rasvetljavanju sudbine nestalih osoba“, ističe Euleks.

U novopazarskom i susednom raškom regionu, u mestima mesta Kiževak, Kozarevo i Štavalj pre desetak godina u više navrata obavljena iskopavanja mogućih masovnih grobnica.

U poslednjim iskopavanjima u Kiževku pronađeni su posmrtni ostati devet nestalih osoba, a za preostala dva lokaliteta nije bilo izveštaja o ishodu.

Tokom rata i u vezi sa ratom na Kosovu od 1. januara 1998. do 31. decembra 2000. godine nestalo je 6.065 ljudi, pokazuju poslednji podaci Fonda za humanitarno pravo.

Prema poslednjim podacima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, 1.613 osoba i dalje se vode kao nestale, a istraživanje Fonda za humanitarno pravo Srbije i FHP Kosova pokazuje da postoje još najmanje 23 osobe čiji nestanak nije prijavljen.

Među nestalima je 1487 civila, od čega 272 starijih od 70 godina, 120 mlađih od 18 godina i 72 osobe sa invaliditetom. U FHP raspolažu i informacijom da još nisu prikupljeni uzorci krvi potrebni za DNK identifikaciju za više 150 nestalih, a za više od njih 50 nema dovoljno uzoraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari