Štabovi za vanredne situacije u gradu Požarevcu i čitavom Braničevskom okrugu su u stalnom zasedanju zbog vanrednih prilika.


Proglašena je vanredna odbrana od poplava u čitavim tokovima reka Mlava i Pek kao i na Velikoj Moravi u donjem delu toka kroz teritoriju grada Požarevca.

Najteža situacija je u selu Kula, opština Malo Crniće, gde je Mlava poplavila stotinak kuća pa su na terenu jedinice sa čamcima koje evakuišu najugroženija domaćinstva.

Odrona na putevima ima na više pravaca a naročito su opasni na Đerdapskoj magistrali pa je saobraćaj regulisan posebnim režimom uz stalna dežurstva nadležnih kao i na svim ugroženim područjima. Vodostaj Mlave je u stalnom porastu, a najveće probleme u Petrovcu pravi voda koja dolazi sa obližnjih brda. Poplavljene su pojedine kuće i dvorišta u samom gradu. Dejan Mišković, stanovnik ulice 8. oktobra u Petrovcu je ocenio situaciju u ovoj ulici kao izuzetno kritičnu. Obrativši se javnosti na društvenim mrežama i našem portalu on je primetio da je nastao problem sa odvodom – Jutros sam primetio da je neko na samom skretanju kanala za odvod vode prema selu Zabrđu, pre mostića koji vodi u dvorište (nisam siguran čija je kuća), na otvoru za propust vode postavio limenu tablu i pritisnuo je sa dve drvene letve, verovatno kako bi sprečio da voda dalje teče kanalom prema Zabrdskom putu i prema reci Mlavi i kako bi opasnost od izlivanja kanala tim potesom otklonio. Takvim neodgovornim ponašanjem ugrožava stanovnike dela ulice 8. oktobar koji žive u delu koji sam gore pomenuo jer se kanal na tom mestu „guši“ a voda vraća nazad! – napisao je on. Pozivamo njega, ali i sve ostale da nam i dalje šalju vesti o naročito ugroženim lokacijama ali i fotografije kako bi nadležnima skrenuli pašnju da ih što pre otklone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari