Evropska valuta evro na putu je da se u narednih nekoliko nedelja izjednači sa američkim dolarom zahvaljujući kombinaciji kvantitativnih olakšica i strahova povodom mogućeg izlaska Grčke iz evrozone, što je činjenica koja i dalje potkopava vrednost evra, piše EUObzerver.

Evro je od januara izgubio 10 odsto svoje vrednosti u odnosu na dolar. Ovo se u velikoj meri pripisuje tome što je Evropska centralna banka nedavno pokrenula program otkupa državnih obveznica vredan 1,1 bilion evra, koji će upumpavati dodatnih 60 milijardi evra u ekonomiju evrozone svakog meseca do septembra 2016, zajedno sa obnovljenim strahovima da bi Grčka mogla biti primorana da napusti evrozonu.

Evro je u utorak vredeo 1.07 dolar i 0.71 funtu, što je najniža stopa vrednosti u odnosu na dolar od septembra 2003. i najniži nivo u odnosu na funtu od 2007. Ekonomski stručnjaci očekuju da evro dodatno padne u odnosu na zelene novčanice jer se očekuje da program ECB bude praćen prvim porastom kamatnih stopa u SAD od finansijske krize 2008/2009.

Pad evra takođe je pojačao pritisak na Dansku da sledi vođstvo koje je Švajcarska postavila prošlog meseca i odustane od pravila ograničavanja vrednosti krune u odnosu na evro pošto je kruna postala suviše jaka da bi se održala ta granica, piše Obzerver.

Evro je sredinom januara izgubio gotovo 20 odsto svoje vrednosti za dan u odnosu na švajcarski franak pošto je švajcarska banka odustala od pravila ograničavanja vrednosti franka u odnosu na evro.

Pad vrednosti valute čini izvoz iz evrozone mnogo atraktivnijim, što bi trebalo da pomogne ekonomskom oporavku bloka. ECB je objavila predviđanje da će rast privrede u evrozoni ove godine iznositi 1,5 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari