Poraz koji bi mogao da bude preskup za izabranike Duška Vujoševića. Olimpija je posle Crvene zvezde uspela da osvoji Pionir, koji je košarkašima Partizana u ovoj sezoni bio sigurna opcija za ispravljanje brojnih grešaka uglavnom van Beograda.

Ako se u obzir uzme podatak da crno-bele već u narednom kolu očekuje gostovanje Cedeviti, koja će posle poraza od Šolnoka morati da se vadi protiv srpskog šampiona, a zatim i mečevi sa MZT u Skoplju, odnosno protiv Igokee i Šolnoka kod kuće, onda je više nego evidentno da Partizan praktično više nema prava na kiks ukoliko želi da se plasira na fajnal-for ABA lige. Bez ulaznice na završni turnir regionalnog takmičenja, crno-beli neće moći da budu deo Evrolige naredne sezone, bez obzira na to da li će finalisti fajnal-fora ili prvak i prvoplasirani iz regularnog dela ABA lige izboriti prolaz u najelitnije košarkaško takmičenje na Starom kontinentu. Mesto u kvalifikacijama za Evroligu teško je samo po sebi jer jedino najuspešniji tim na uvertiri prestižnog takmičenja dobija mesto u grupnoj fazi Evrolige. Čak i to treće mesto, koje prema tumačenju čelnika ABA lige pripada ekipi iz regularnog dela, odnosno na fajnal-foru Jadrana kako tvrdi Evroliga, biće teško dostižno nakon poraza od Olimpije.

– Poraz od Olimpije je jako težak i ne mogu sada da kažem koje sve posledice u ovom takmičenju će imati. Ali, one u svakom slučaju neće biti male. Nemam kalkulaciju šta ćemo morati da uradimo do kraja sezone. Svakako da je ovo poraz koji je ne samo neplaniran, nego i nedopustiv za ekipu koja ima pretenzije da ode na Fajnal for. I da će morati negde da se nadoknadi – naveo je Vujošević posle meča sa ekipom iz Ljubljane.

Neposredno nakon finala nacionalnog Kupa Vladimir Lučić se nalazi u evidentnoj igračkoj krizi. Brojni košarkaši, uključujući Vestermana, Bertansa, Milosavljevića, o cenarskoj liniji da i ne govorimo, veoma su skloni oscilacijama i to u jednom meču. Nagli padovi i prazni minuti u četvrtini, i to po pet vezanih bez koša, svojstveni su košarkašima Partizana tokom čitave sezone. Vujošević brojnim rotacijama pokušava da nađe raspoloženu peticu, ali mu nikako ne uspeva, budući da Musli ima hroničan strah od pogleda prema obruču, a kamoli pokušaju da iskreira poen. Milutinov je zelen, Gagić samo na mahove prikazuje pristojne partije, dok je Lovernj nešto između četvorke i petice, bez izrazitih karakteristika za jednu od te dve pozicije.

Teško u Zagrebu

Partizan je u prvom ovosezonskom susretu sa Cedevitom ostvario pobedu od svega tri poena razlike (58:55), tako da će u slučaju poraza u Zagrebu morati da vodi računa i o koš razlici, s obzirom na to da su Cedevita i Partizan direktni rivali za plasman na fajnal-for i da će njihov odnos u međusobnim mečevima možda biti od presudnog značaja za mesto među četiri najbolje ekipe na Jadranu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari