Ministar za evropske poslove nemačke pokrajine Baden Virtemberg Peter Fridrih, koji je deo puta od Ulma do Novog Sada prešao biciklom, poručio je da dunavski region nije „projekat elite“, već da sprovođenje „Dunavske strategije“ i njome predviđenih projekata treba da građanima donese boljitak.


Fridrih je tokom sastanka sa predsednikom Skupštine Vojvodine Šandorom Egerešijem istakao da Baden Virtemberg sa velikom pažnjom prati formiranje političkih tela u Srbiji na svim nivoima nakon održanih izbora i izrazio uverenje da će dosadašnja saradnja ove pokrajine sa Vojvodinom i Srbijom biti nastavljena.

Fridrih je rekao da je sa saradnicima putovao biciklom, da bi doprineo što uspešnijem uspostavljanju „Dunavske strategije“.

– Izuzetno je bitno u trenutnoj situaciji da pokažemo da Evropa nije samo evro, nego da Evropa raste odozdo i da jača zajedničkom saradnjom lokalnih samouprava, regija i država – rekao je Fridrih.

Egereši je rekao da su Baden Virtemberg i Vojvodina nosioci ideje „Dunavske strategije“, izrade a sada i njenog sprovođenja, a sa Peterom Fridrihom je razgovarao o proširenju desetogodišnje uspešne saradnje, kao i o daljim koracima u saradnji unutar dunavskog regiona i implementaciji „Dunavske strategije“ kroz zajedničke projekte dveju pokrajina i njihovih lokalnih samouprava.

– Saradnja Vojvodine i Baden Virtemberga nije formalna, nego suštinska, a podsetio bih i na to da su ove dve pokrajine bile nosioci ideje, izrade, a sada i implementacije Dunavske strategije. U okviru ove strategije, koja je veoma značajna kako za Vojvodinu, tako i za celu Srbiju, ima još puno mesta za produbljivanje saradnje putem zajedničkih projekata koji bi za cilj imali razvoj turizma, ekologije, ekonomije i drugih važnih oblasti – istakao je Egereši nakon sastanka sa ministrom Fridrihom.

Zahvalivši se ministru Fridrihu na velikoj podršci u procesu dobijanja statusa kandidata Srbije za ulazak u Evropsku uniju, predsednik Egereši je izrazio nadu da će Srbija u što kraćem roku dobiti i datum za otpočinjanje pregovora, te čvrsto i odlučno nastaviti svoj evropski put.

– Insistirao sam i na uspostavljanju saradnje kancelarija Vojvodine i Baden Virtemberga u Briselu, na obostranu korist dve pokrajine, a razgovarali smo i o nastavku dosadašnje dobre tradicije stažiranja naših mladih i perspektivnih stručnjaka u ovoj nemačkoj pokrajini – rekao je Egereši.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari