Jedan od najugledniji francuskih istoričara Žak le Gof založio se za ujedinjenu Evropu, ocenjujući, međutim, da se ona ponekad kreće suviše brzo i da u Evropsku uniju ulaze zemlje koje nisu spremne za to.
Stručnjak za srednji vek, Žak le Gof (84), autor je više od 40 knjiga među kojima su i dela iz 2003.

Jedan od najugledniji francuskih istoričara Žak le Gof založio se za ujedinjenu Evropu, ocenjujući, međutim, da se ona ponekad kreće suviše brzo i da u Evropsku uniju ulaze zemlje koje nisu spremne za to.
Stručnjak za srednji vek, Žak le Gof (84), autor je više od 40 knjiga među kojima su i dela iz 2003. „Nije li Evropa rođena u srednjem veku?“. Uskoro će biti objavljeno njegovo najnovije delo namenjeno mladima pod nazivom „Evropa objašnjena mladima“. „Veoma snažno verujem u razvoj ujedinjene Evrope. U ovoj knjizi postoji impuls kako bi se pomoglo onome što ona radi“, kaže Le Gof.
Enciklopedisti srednjeg veka se već pitaju gde se Evropa završava na istoku, navodi Le Gof, dodajući da niko nije došao do odgovora. „Evropa napreduje, ne uvek ritmom kojim bih ja želeo. Ona nekad ide suviše sporo, ponekad suviše brzo“, kaže Le Gof.
On tako smatra da se širenje Unije na 27 zemalja dogodilo suviše brzo. „Ime Evrope je izmišljeno u V veku pre nove ere, trebalo je sačekati srednji vek da bi se govorilo o jednoj Evropi. Nije razumno hteti da se za pola veka ide brže nego za 20 vekova“. „Ima ljudi koji kažu da ona ne napreduje. A ja smatram da ona suviše brzo napreduje“, dodaje Le Gof i kao primer navodi Rumuniju i Bugarsku kao zemlje koje nisu bile spremne da budu deo Evropske unije.
Žak le Gof još oštrije govori o Turskoj. „U ovom trenutku i verovatno još dugo vremena – naveo bih brojku od 30 godina – Turska nema šta da traži u Evropi“, kaže on i podseća da svetovnost, problem Kurda, sama priroda turskog režima predstavljaju prepreke za njeno približavanje EU.
Francuski istoričar se i dalje zalaže za jednu „dobru Evropu“, socijalnu, tolerantnu, otvorenu koja čuva svoju različitost. Jedinstvenu Evropu sposobnu da se odupre „divovima“ koji se upravo stvaraju, Kini i SAD, Indiji ili Rusiji. „Reč je o Evropi koja ne nastoji da dominira svetom, kao što je to bio slučaj u prošlosti sa kolonijalizmom, o Evropi koja smatra da su socijalni problemi prioritet nad ekonomskim imperativima“, kaže Le Gof.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari