Visoki evropski politički zvaničnici sve više su zabrinuti da će administracija SAD pribeći vazdušnim napadima protiv Irana kako bi uništile njen sumnjivi nuklearni program. U vreme transatlantskog neslaganja povodom toga kako se izboriti sa sve napetijom iranskom situacijom, postoje strahovi u evropskim prestonicama da će nuklearna kriza dostići svoj vrhunac ove godine zbog frustracije SAD ruskom taktikom odugovlačenja u Savetu bezbednosti UN.

Visoki evropski politički zvaničnici sve više su zabrinuti da će administracija SAD pribeći vazdušnim napadima protiv Irana kako bi uništile njen sumnjivi nuklearni program. U vreme transatlantskog neslaganja povodom toga kako se izboriti sa sve napetijom iranskom situacijom, postoje strahovi u evropskim prestonicama da će nuklearna kriza dostići svoj vrhunac ove godine zbog frustracije SAD ruskom taktikom odugovlačenja u Savetu bezbednosti UN. „Sat otkucava“, rekao je jedan evropski zvaničnik. „Vojna akcija se vratila kao predmet razgovora, ovog puta ozbiljnije nego ranije. Jezik američke administracije se promenio“, dodao je ovaj zvaničnik..
Visoki zvaničnici američkog Kongresa istakli su zabrinutost da će SAD napasti Iran u odmazdi zbog navodnih akcija Teherana u Iraku. Jedan od zvaničnika SAD je rekao da ne postoje planovi za „prekogranične operacije“ iz Iraka u Iran. Ali, i dodao: „mi ne želimo još progresivniji, samopouzdaniji i hrabriji Iran“.
Diplomate u Briselu i oni koji se ovom temom bave u Beču kažu da se pukotina napravila između SAD i zapadne Evrope zbog tri važna aspekta – vojne opcije; kako i koliko brzo udariti na Iran ekonomskim sankcijama koje je već postavio Savet bezbednosti UN; kako se nositi sa ruskim protivljenjem akciji protiv Irana kroz Savet bezbednosti. Prema rečima diplomate upoznatog sa radom Agencije za međunarodnu atomsku energiju u Beču, Evropljani su veoma zabrinuti da bi situacija mogla da izmakne kontroli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari