U sali Skupštine opštine Pljevlja nedavno je održana je druga panel diskusija u okviru projekta „Evropa u mom gradu“, koji realizuje Centar za građansko obrazovanje, u saradnji sa Centrom za monitoring iz Podgorice i Građanskim inicijativama iz Beograda. Nosilac projekta u pljevaljskoj lokalnoj sredini je Otvoreni Centar „Bona Fide“ u saradnji sa lokalnom upravom.


Na panel diskusiji govorili su: Sabina Talović izvršna direktorica „Bona Fide“, Daliborka Uljarević iz Centra za Građansko obrazovanje, Dijana Anđelić ispred lokalne uprave, Bojan Vujović iz Ministarstva za vanjske poslove i Dragana Raonić iz Ministarstva održivog razvoja i turizma. O značaju korištenja sredstava iz predpristupnih fondova i projektima koji se u lokalnoj zajednici finansiraju tim sredstvima govorila je Dijana Anđelić, direktorica direkcije za evropske integracije i razvoj.

– U okviru projekta prekogranične saradnje opština Pljevlja realizuje dva projekta i to projekat Srbija – Crna Gora, pod nazivom „Razvoj održivog biciklizma“ i drugi projekat „Bosna i Hercegovina – Crna Gora“, koji se odnosi na inicijativu zaštite planine Ljubišnje u kategoriji regionalnog parka, kako je to predviđeno Prostornim planom Crne Gore do 2020. godine. Trenutno realizujemo projekat modernizacije gradske parking infrastrukture, gdje je u poodmakloj fazi pripreme izgradnja podzemnog parkinga na trgu 13 jul, kazala je Dijana Anđelić.

Prema rečima Bojane Vujović, od 2007 do 2010 godine, Crna Gora je iz predpristupnih fondova dobila 131 milion i 300 hiljada evra. Ta brojka će se do 2013. godine povećati do 235 miliona i 175 hiljada evra. „IPA pomoć se sastoji od pet komponenti – pomoć u tranziciji i izgradnji, prekogranična saradnja, regionalni razvoj, razvoj ljudskih resursa i ruralni razvoj. Crna Gora već aktivno koristi pomoć u okviru prve i druge komponente. Ostale tri komponente su joj dostupne ali će biti operativne tek kada dobije akreditaciju za decentralizovani implementacioni sistem,“ dodala je Vujović. „Program EU u oblasti zaštite životne sredine ima za osnovni cilj održivi razvoj. To znači da kratkoročne ekonomske koristi na štetu životne sredine moraju biti zamjenjene održivim modelima ekonomskog i socijalnog razvoja, kao osnove za veću efikasnost i konkurentnost. Crna Gora svoje zakonodavstvo iz ove oblasti mora uskladiti sa evropskim standardima”, rekla je Dragana Raonić iz Ministarstva održivog razvoja i turizma. Veliko prisustvo Pljevljaka panel diskusiji i postavljena pitanja pokazali su da ih interesuju mogućnosti korištenja sredstava iz predpristupnih fondova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari