Ljudi širom Evrope strepe da će se naredne godine suočiti s ekonomskim teškoćama, pokazalo je najnovije istraživanje koje je sprovela Evropska unija. Istovremeno, stanovnici Starog kontinenta strahuju od izbijanja sukoba nalik onima na Kavkazu proteklog leta, što bi moglo da ugrozi energetsku bezbednost Unije. „Nova anketa odražava teška vremena u kojima živimo. Građani su veoma zabrinuti zbog ekonomske krize“, izjavila je Margo Volstrom, evropski komesar za institucionalne odnose i strategiju komunikacije.

Više od dve trećine anketiranih (69 odsto) smatra da se njihova nacionalna ekonomija nalazi u teškom stanju, što je za 20 odsto više u odnosu na proteklu godinu, dok je 58 Evropljana izjavilo da je celokupna ekonomija u lošem stanju. Čak 71 odsto anketiranih ocenilo je da se svetska ekonomija suočava s ozbiljnim problemima. Anketa je sprovedena ubrzo nakon kolapsa investicione banke Leman braders i objavljivanja prognoza o ekonomskoj stagnaciji.

Više od polovine Evropljana očekuje da se suoči sa nezaposlenošću i pogoršanjem ekonomskih prilika. Nedavna najava francuskog Zavoda za statistiku da će ta država 2009. upasti u recesiju, prvi put u proteklih 15 godina, izazvala je nova strahovanja od produbljivanja finansijske krize. „Poslovna klima u Francuskoj u proteklih godinu i po dana znatno se pogoršala i približila nivou viđenog tokom recesije 1993. godine”, navodi se u izveštaju.

Zavod za statistiku očekuje da će nezaposlenost u Francuskoj sledeće godine porasti na osam odsto, sa 7,3 odsto, koliko je iznosila u septembru ove godine.

Zanimljivo je da je čak 79 odsto Iraca ocenilo da je njihova država imala koristi od pridruživanja Uniji, dok su Britanci i Kiprani i dalje skeptični prema Briselu. Poverenje u Evropske institucije je takođe poljuljano, budući da sve manje građana podržava rad Evropskog parlamenta i Evropske komisije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari