Problem sanitarne deponije odavno je prisutan u Bijelom Polju. Gradska otpad deponuje se u mjestu Kumanica, na granici između Crne Gore i Srbije, zbog čega su mještani nekoliko okolnih sela često izražavali nezadovoljstvo žaleći se nadležnim organima zbog nesnosnog smrada koji se širi unaokolo i zbog opasnosti od zaraznih bolesti. Sa druge strane, nadležni organi su dugo tražili rješenje, pa, pošto i opštine Mojkovac i Kolašin imaju slične probleme, odlučeno je da se uradi jedna zajednička sanitarna deponija između Bijelog Polja i Mojkovca u mjestu Čelinja kosa.

U tom pravcu u utorak su čelnici bjelopoljske opštine, na čelu sa gradonačelnikom Tarzanom Miloševićem, održali sastanak sa predstavnicima Ministarstva uređenje prostora i zaštite životne sredine koje je predvodio pomoćnik ministra Siniša Stanković. Pored pitanja regionalne sanitarne deponije čvrstog otpada, na sastanku se govorilo i o postavljanju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, koje bi trebalo da bude locirano u bjelopoljskom naselju Potkrajci, ili nekoliko kilometara dalje u mjestu Unevina, za šta je već urađena studija izvodljivosti.

Zamjenik ministra za uređenje prostora i zaštitu životne sredine Siniša Stanković kaže da je Evropskoj banci prioritet deponija na sjeveru i ona je spremna da opštinama da kredit za izgradnju deponije. „Zbog toga bi najbolje bilo da opštine Bijelo Polje, Mojkovac i Kolašin formiraju zajedničko preduzeće u okviru kojeg će funkcionisati deponija i reciklažni centar i da kredit koji dobiju od Evropske banke vraćaju shodno količini otpada koji deponuju“, kaže Stanković.

Gradonačelnik Bijelog Polja Tarzan Milošević je istakao da je pitanje sanitarne deponije, pored dosta značajnih projekata koji su u toku u Bijelom Polju, jedno od važnijih. „Veoma je bitno da pitanje sanitarne deponije bude što prije riješeno. Naš Sekretarijat za uređenje prostora, stambeno komunalne poslove i građevinarstvo, već je uradio nacrt lokane studije lokacije, za šta je organizovana javna rasprava, nakon koje ćemo to dati Skupštini na usvajanje“, kaže Milošević. Što se tiče postavljanja postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, koje bi bilo postavljeno na lokalitetu Potkrajci, ili Unevina, na sastanku je rečeno da je urađena studija izvodljivosti i sada slijedi izrada idejnog projekta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari