Centralna izborna komisija Rumunije juče je zvanično potvrdila pobedu suspendovanog predsednika zemlje Trajana Baseskua na referendumu o njegovom opozivu sa 74.3 odsto glasova, saopštili su rumunski zvaničnici. Prema navodima Komisije, za opoziv Baseskua glasalo je 24.8 Rumuna, dok je izlaznost na referendumu iznosila 44.

Centralna izborna komisija Rumunije juče je zvanično potvrdila pobedu suspendovanog predsednika zemlje Trajana Baseskua na referendumu o njegovom opozivu sa 74.3 odsto glasova, saopštili su rumunski zvaničnici. Prema navodima Komisije, za opoziv Baseskua glasalo je 24.8 Rumuna, dok je izlaznost na referendumu iznosila 44.19 odsto upisanih birača, što je niže u odnosu na 2004.
Evropska komisija zatražila je u nedelju od Rumunije da privede kraju napore u borbi protiv korupcije, posle objavljivanja zvaničnih rezultata koji su potvrdili da je Basesku lako odbacio pokušaj parlamenta da ga na referendumu smeni s predsedničke funkcije. On je preživeo bitku s parlamentom i vladom premijera Kalina Popeskua, koga je Basesku optužio da usporava sprovođenje reformi koje se Rumunija založila da će ispuniti kada je u januaru postala zemlja članica Evropske unije. Baseskuu se pripisuju zasluge za sprovođenje reformi koje su pomogle zemlji da postane deo Unije.

Basesku se izvinio uvređenom novinaru

Bukurešt – Rumunski predsednik Trajan Basesku uputio je novinarki televizije Antena 1 tešku uvredu zbog čega je Agencija za monitoring medija zatražila njegovo izvinjenje, javili su juče rumunski mediji. Prema tim izvorima novinarka Antene 1 Andreja Pana je u subotu, na dan referenduma, u jednom supermarketu Baseskuu počela da postavlja pitanja i da ga snima mobilnim telefonom. Basesku je odgovorio na nekoliko pitanja, ali kada ga je novinarka upitala šta misli o rezultatima iščupao joj je telefon iz ruke, strpao ga u džep i krenuo sa suprugom kolima. Telefon je vratio istog dana, ali je u memoriji ostao „zapisan“ njegov razgovor sa suprugom i komentar na susret s novinarkom: „Koliko je agresivna ova smrdljiva Ciganka“. Antena 1 prenela je „komentar“, a potom i ostale televizijske stanice, što je zapanjilo javnost. „Predsednik Trajan Basesku žali što je neumestan izraz, korišćen u privatnom razgovoru, u svom automobilu, stigao u javnost i prouzrokovao nezasluženu moralnu štetu gospođi Andreji Pana“, navodi se u saopštenju portparola predsednika i dodaje da Basesku „moli“ novinarku da primi njegovo „iskreno izvinjenje“.

Evropska komisija, izvršno telo EU, uznemirena je zbog ćorsokaka u koji je zapalo sprovođenje reformi, a u nedelju je predsednik komisije Hose Manuel Baroso pozdravio ishod referenduma. „Želim da zahvalim predsedniku Baseskuu zbog postignutih rezultata“, izjavio je Baroso. On je dodao da se nada da će rezultati referenduma pomoći Rumuniji da „nastavi dalje sa sprovođenjem neophodnih reformi, posebno u sferi pravnih reformi i u borbi protiv korupcije“.
Posle referenduma predsednik Basesku ima još jaču poziciju i, kako je najavio, spreman je da nastavi sprovođenje svog programa u koji spadaju donošenje novog izbornog zakona prema većinskom sistemu, promene Ustava, borba protiv korupcije i oligarha, kao i depolitizacija sudstva. Njegov uspeh, i isto toliko veliki neuspeh partija koje su glasale u parlamentu za njegov opoziv, već su predmet nezadovoljstava i ozbiljnih analiza unutar tih partija. U najdelikatnijoj situaciji nalazi se Socijaldemokratska partija, a posebno njen predsednik Mirča Džoana zbog slabo organizovane i loše vođene kampanje za referendum, kako ocenjuju zvaničnici te stranke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari