laptop computer keyboardFoto: EPA/DAVID CHANG

Evropska komisija je danas optužila kompaniju Meta da je prekršila novi pravilnik o digitalnoj konkurenciji primoravajući korisnike Fejsbuka i Instagrama da biraju između prikazivanja oglasa ili plaćanja da bi ih izbegli.

Meta od novembra daje evropskim korisnicima mogućnost da plaćaju verzije Fejsbuka i Instagrama bez oglasa kao način da se pridržavaju strogih pravila o privatnosti podataka. Korisnici mogu da plate oko 10 evra mesečno, dok će korisnici iOS ili Android platiti otprilike 13 evra kako bi izbegli da budu ciljani oglasima na osnovu njihovih ličnih podataka.

Evropska komisija je saopštila da preliminarni nalazi njene istrage pokazuju da je Metin model oglašavanja „plati ili pristani“ bio u suprotnosti sa Zakonom o digitalnim tržištima. Komisija je rekla da Metin model ne dozvoljava korisnicima da ostvare svoje pravo na „slobodni pristanak“ da dozvole da se njihovi lični podaci koriste za ciljanje onlajn reklama.

Američki tehnološki gigant uveo je opciju pretplate nakon što je najviši sud Evropske unije presudio da, prema strogim pravilima EU o privatnosti podataka, Meta prvo mora da dobije saglasnost pre nego što prikazuje oglase korisnicima.

Komisija je otvorila istragu ubrzo nakon što je pravilnik, takođe poznat kao DMA, stupio na snagu u martu. To je sveobuhvatan skup propisa koji imaju za cilj da spreče tehnološke „čuvare vrata“ da ograniče digitalna tržišta pod pretnjom teških finansijskih kazni.

Meta sada ima priliku da odgovori komisiji, koja mora da završi svoju istragu do marta 2025. godine. Kompanija bi mogla da se suoči sa kaznama u vrednosti od 10 odsto njenih godišnjih globalnih prihoda, koji bi mogli da budu u iznosima i do više milijardi evra.

„Pretplata bez oglasa prati uputstva najvišeg suda u Evropi i u skladu je sa DMA,“ navodi se u saopštenju Mete. „Radujemo se daljem konstruktivnom dijalogu sa Evropskom komisijom kako bismo ovu istragu priveli kraju.“

Prema Zakonu o digitalnim tržištima, Fejsbuk, Instagram i njegov oglasni biznis spadaju među dvadesetak „osnovnih platformskih usluga“ kojima je potreban najviši nivo kontrole.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari