Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je juče da će Hrvatska ispoštovati sve obaveze iz pristupnog ugovora i evropskog naloga za hapšenje i da niko, pa „ni oni čija se imena spominju“, neće izbeći pravdi, ali i da neće dopustiti da se „s Hrvatskom briše pod“.


Milanović je najavio da će vlada na narednoj sednici promeniti sporni zakon o evropskom nalogu za hapšenje, kolokvijalno nazvan „Leks Perković“, ali da to neće biti na način kako želi Evropska komisija.

Reč je o zakonu o evropskoj poternici koji je Hrvatska izmenila uoči priključenja EU, a kojim je predviđeno da se poternica ne primenjuje na krivična dela počinjena do početka avgusta 2002. Time je Hrvatska zaštitila od izručenja bivšeg visokog funkcionera jugoslovenske i hrvatske tajne službe Josipa Perkovića. Nemačka Perkovića traži zbog sumnje da je učestvovao u organizaciji ubistva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. u Bavarskoj.

„Mi ćemo sve što je naša obaveza prema slovu ugovora i prema slovu naloga za hapšenje poštovati“, rekao je Milanović na konferenciji za medije u Zagrebu posle sastanka s makedonskim premijerom Nikolom Gruevskim. „Hrvatska poštuje nalog za hapšenje, već je izručila preko 30 ljudi i niko, pa ni oni čija se imena spominju, neće izbeći određeni proces pravde, bilo istrage, optužnice, bilo u Hrvatskoj, bilo u Švedskoj ili u Nemačkoj. A onaj ko insinuira da se štite zločinci iz prošlog vremena, taj će to morati objasniti“, kazao je Milanović i dodao „mi smo država, nismo ptičji rezervat“. On je podsetio da je Hrvatska ponudila rok odlaganja primene zakona od 10 meseci zbog unutrašnje politike, „kao u Češkoj i Sloveniji“. „Onaj kome to nije dovoljno, moraće se potruditi i pokušati objasniti gde je tu problem jer se niko ne štiti. Ovo je 99,9 odsto unutrašnje pitanje i prilično traumatično pitanje za Hrvatsku.“ Milanović je naglasio da Hrvatska neće imati nikakvih finansijskih gubitaka i podsetio da Evropska komisija još nije formalno donela nikakvu odluku o sankcijama, preneli su hrvatski mediji.

JOSIPOVIĆ: Promeniti zakon

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da zakon o evropskom nalogu za hapšenje treba promeniti „jer smo očito napravili nešto što nije bilo potpisano i dogovoreno“. „To treba učiniti na način i dinamikom kako se dogovori s Evropskom komisijom. Evropa je zona partnerstva i saradnje i naši su građani od EU očekivali dobrobit, a ne sankcije“, rekao je Josipović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari