Evropska unija uvela sankcije Sandri Meljničenko 1Foto: Cobra Team / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Najbogatijoj srpkinji Sandri Meljničenko uvedene su sankcije Evropske unije (EU).

Sandra je udata za ruskog milijardera Andreja Meljničenka koji joj je, kako bi sačuvao bogatsvo, prepisao svu imovin, a nedavno je dve svoje velike kompanije prepisao na ime svoje supruge.

U Službenom listu EU piše da je Aleksandra Meljničenko supruga Andreja Igoreviča Meljničenka, ruskog industrijalca koji je vlasnik velikog proizvođača gnojiva EuroChem Group i društva za proizvodnju ugljena SUEK.

– Aleksandra Meljničenko koristi se bogatstvom svojeg supruga. Zajedno sa suprugom ima u vlasništvu dva penthausa koji vrede više od 30 miliona dolara. U martu 2022. Aleksandra Meljničenko zamenila je svojeg supruga kao stvarna vlasnica društva Firstline Trust, kojim upravlja Linetrust PTC Ltd, društvo koje zastupa krajnjeg vlasnika grupacije EuroChem Group. Stoga je povezana s vodećim poslovnim čovekom uključenim u vodeće sektore koji osiguravaju znatan izvor prihoda Vladi Ruske Federacije, koja je odgovorna za pripojenje Krima i destabilizaciju Ukrajine – piše u obrazloženju koje prenosi Blic.

Osim toga, kako se navodi, Andrej Igorevič Meljničenko odgovoran je za podržavanje ili provođenje delovanja ili politika kojima se podrivaju ili ugrožavaju teritorijalna celovitost, suverenitet i nezavisnost Ukrajine, kao i stabilnost i sigurnost u Ukrajini – navodi se u Službenom listu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari