U Bahreinu je pritvoreno najmanje šest viđenijih aktivista šiitske opozicije, tvrde organizacije za zaštitu ljudskih prava. Posle višenedeljnih šiitskih demonstracija ove nedelje je vlast, pod kontrolom sunita, proglasila vanredno stanje i poslala policiju u obračun sa demonstrantima tokom kojeg je poginulo najmanje šest osoba na obe strane. Prethodno su u Bahrein, na poziv vlade, ušle trupe Saudijske Arabije i Ujedinjenih arapskih emirata.


Organizacija Bahreinsko omladinsko društvo za ljudska prava je saopštila da su opozicionari pritvoreni tokom ranih jutarnjih racija. Među uhapšenima su šiitski lideri Hasan Mušaima i Abdul Džalil al Sangase. Protiv Maušaima i Sangase i još 23 šiitska aktivista vodili su se sudski postupci na osnovu optužbi za pokušaj zbacivanja sunitskih vladara Bahreina. Od optužnica se potom odustalo kako bi se smirile tenzije. Bahreinske vlasti juče su skratile policijski čas koji će sada umesto od 16 sati, biti od 20 do četiri ujutro.

Evropska unija i NATO pozvali su vlasti Bahreina da se uzdrže od nasilja protiv demonstranata i reše političku krizu kroz dijalog. Šefica diplomatije EU Ketrin Ešton telefonirala je bahreinskom ministru spoljnih poslova i od njega tražila „maksimalnu uzdržanost“, naveo je njen portparol. Osnovna poruka bila je da ljudska prava i fundamentalne slobode bahreinskog naroda moraju da budu poštovani, dodao je taj portparol. Kako ocenjuje agencija AP, izgleda da su i EU i NATO bili zatečeni događajima u najmanjoj arapskoj zemlji u Persijskom zalivu.

Bahrein, zajedno sa Katarom, Kuvajtom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, deo je posebnog programa NATO na Bliskom istoku. Demonstranti od sunitske kraljevske porodice traže da veća prava dobiju većinski šiiti, koji se već dugo žale da su izuzeti iz donošenja odluka. Mnogi demonstranti traže od vlade da obezbedi više radnih mesta i oslobodi političke zatvorenike, a pozivaju i da dinastija, koja vlada Bahreinom više od 200 godina, bude svrgnuta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari