deceFoto: EPA-EFE/ANDREJ ČUKIĆ

Organizacija Astra predstavila je danas nacionalnu kampanju o evropskom broju za nestalu decu u Srbiji 116000, koji omogućava podršku roditеljima/staratеljima u kontaktu sa institucijama i organizacijama, psihosocijalnu podršku tokom potragе i pomoć dеtеtu nakon pronalaženja.

Direktorka organizacije Astra Marija Anđelković istakla je na prezentaciji kampanje “Da budemo svi na broju” u Evropskoj kući da je poziv na broj 116000 omogućen svim građanima koji se sretnu sa kompleksnim problemom nestanka deteta.

Krovna organizacija nestale dece Evrope akreditovala je taj broj u 32 evropske zemlje, čime je omogućena saradnja među državama.

Servis Astre dostupan je građanima 24 časa, sedam dana u nedelji, a sve usluge su besplatne.

Srbija godišnje primi oko 500 poziva od roditelja, staratelja ili institucija u kojima su deca smeštena.

Marija Anđelković rekla je da se 98 odsto slučajeva reši, dok se preostalih dva odsto, nažalost, tragično završava.

„Dosadašnjim radom utvrđeno je da 50 odsto čine prijave nestanaka dece koja beže od kuće, 17 odsto je u pitanju roditeljska otmice dece, takođe 17 odsto je odvajanje dece u migrantskim tokovima, 17 odsto je kada se dete iz nepoznatih razloga izgubi i tri odsto slučajeva su kriminalne otmice“, rekla je ona novinarima.

Psihološkinja Branka Radojević poručila je da je za sprečavanje mogućnosti „bežanja deteta od kuće“ kao najčešćeg razloga nestanka, „izuzetno važno ostvariti poverenje sa decom, raditi sa njima dugotrajno i pažljivo kako bi se umanjila mogućnost odlaska, te edukovati odgajitelje kako bi prepoznali moguće znake“.

Novinar Miša Stojiljković ukazao je da je izveštavanje o nestaloj deci većinom negativno, usled velikog broja tabloida, a mali broj novinara poštuje kodeks.

“Kada izveštavamo, mi kao novinari prvo treba da reagujemo kao ljudi, a tek onda shodno svojoj profesiji. Kada se stavimo u ulogu žrtve, njene porodice, naše izveštavanje će biti u skladu sa kodeksima, iako ih možda nismo pročitali”, rekao je on.

Kampanja “Da budemo svi na broju” sprovedena je u saradnji Ministarstvom unutrašnjih poslova, Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstvom informisanja i telekomunikacija, uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Biće vidljiva u vestima većine medija do 20. novembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari