Izraelska vojska prodrla je juče, trećeg dana svoje kopnene ofanzive, u južni deo Pojasa Gaze, nedaleko od mesta Kan Junis. Palestinski izvori saopštili su da su sukobi zabeleženi i na istoku, nedaleko od granice s Izraelom, kao i na severu, u izbegličkom kampu Džabalija. Nasuprot tome, glavni portparol izraelske vojske izjavio je da trupe te države još nisu ušle u naseljena mesta.

 Prethodne noći izraelske snage opkolile su grad Gazu i nastavile da izvode vazdušne i artiljerijske napade na jugu. Analitičari ocenjuju da je takvim potezom Pojas Gaze faktički podeljen na dva dela.

Šef hitne medicinske službe u Gazi Muavija Hasanein izjavio je da su od početka vojnih akcija Izraela, 27. decembra, do sada poginula najmanje 524 Palestinca, među kojima je 87 dece, dok je 2.450 ljudi ranjeno. Ujedinjene nacije saopštile su da bolnice jedva izlaze na kraj s ranjenima i da je veći deo Gaze bez električne energije i vode. Izraelski ministar odbrane Ehud Barak ponovio je da će ofanziva pokrenuta u znak odmazde zbog nedavnih raketnih napada Hamasa na teritoriju Izraela biti nastavljena sve dok stanovnicima južnih delova Izraela ne budu obezbeđeni „mir i spokoj“. „Hamas je do sada pretrpeo veoma težak udarac, ali još nismo postigli svoj cilj i nastavljamo operacije“, kazao je Barak. Izraelski zvaničnici takođe tvrde da su palestinski ekstremisti još uvek u stanju da ispaljuju rakete i mine preko granice s Izraelom.

Jedan od lidera Hamasa Mahmud al Zahar obećao je da će taj pokret odneti pobedu i uništiti jevrejsku državu. „Pobeda dolazi, zahvaljujući Alahu“, rekao je Al Zahar u prvom televizijskom obraćanju od početka izraelskog napada. Prema njegovom mišljenju, „neprijatelj je agresijom sam sebi odredio presudu“. „Oni pravdaju ubistva sopstvene dece ubijajući palestinsku decu i uništavajući naše džamije i škole“, kazao je vođa Hamasa. Taj pokret je takođe izrekao oštre kritike na račun međunarodne zajednice i Ujedinjenih nacija zbog toga što nisu preduzeli dovoljno napora da spreče izrealske operacije i zatražio obustavu neprijateljstava.

Analitičari smatraju da bi evropski zvaničnici mogli da odigraju presudnu ulogu u smirivanju tenzija na Bliskom istoku, budući da su pokrenuli diplomatske inicijative u pokušaju da privole sukobljene strane na primirje. Francuski predsednik Nikola Sarkozi započeo je juče dvodnevnu posetu tom području, u okviru koje će se sastati s izraelskim premijerom Ehudom Olmertom, umerenim palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom i egipatskim liderom Hosnijem Mubarakom, domaćinom jučerašnjih diplomatskih razgovora, kojima su prisustovali i predstavnici Hamasa. Sarkozi je osudio ofanzivu u Gazi, budući da se na taj način umanjuju šanse za postizanje mirnog rešenja izraelsko-palestinskih sukoba. On je, takođe, osudio Hamas zbog ispaljivanja raketa na Izrael i naglasio da njegov kabinet traga za „putevima mira“ u Gazi.

Sličnu misiju pokrenula je i Evropska unija koja želi da spreči humanitarnu katastrofu u Gazi. U tom kontekstu, na Bliski istok otputovali su Karel Švarcenberg, šef češke diplomatije, Benita Ferero-Valdner, evropski komesar za spoljne odnose, šefovi diplomatije Francuske i Švedske, Bernar Kušner i Karl Bild, kao i Havijer Solana, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost. Solana je ocenio da kriza na Bliskom istoku predstavlja „neuspeh diplomatije“ i pozvao sve strane da ulože napor u cilju uspostavljanja mira i prekida patnji. Nemačka kancelarka Angela Merkel apelovala je u telefonskom razgovoru s Olmertom da se založi za što brži prekid vatre i naglasila da je potrebno prekinuti šverc oružja na teritoriju Gaze. Uprkos intenziviranim diplomatskim aktivnostima, dobri poznavaoci prilika na Bliskom istoku smatraju da je malo verovatno da će inicijativa ubrzo uroditi plodom, budući da je gotovo izvesno da Izrael neće pristati da prekine ofanzivu dok ne bude ostvario svoje ciljeve. 

Protesti širom sveta

Beograd – Protesti protiv izraelske ofanzive na Gazu održani su prethodnih dana širom sveta. U grčkoj prestonici Atini u nedelju su održana dva protesta protiv izraelske ofanzive u Gazi. Hiljade demonstranata okupilo se i u libanskoj prestonici Bejrutu, kao i u Ankari, glavnom gradu Turske, protestujući zbog izraelske ofanzive na Gazu i zahtevajući hitno okončanje napada. U okršajima koji su izbili ispred američke ambasade u Bejrutu lakše je povređeno pet civila i jedan policajac, preneli su neimenovani libanski zvaničnici. U Jemenu su bezbednosni zvaničnici rekli da su antiizraelski demonstranti napali nekoliko kuća Jevreja u severnoj provinciji Omran. U marokanskoj prestonici Rabatu brojni demonstranti, većinom žene sa feredžama i u hidžabima (odorama koje prekrivaju celo telo), uzvikivali su „Bog je veliki“ i „Svi smo sa Gazom“. U kanadskim gradovima Torontu, Montrealu i Otavi takođe je nekoliko hiljada demonstranata izrazilo protivljenje izraelskoj ofanzivi na Gazu. Beta

 

Zaustavljena akcija evakuacije stranaca

Bukurešt – Prvi autobus koji je trebalo da evakuiše strance iz Pojasa Gaze stigao je juče nadomak kontrolnog punkta Erec, ali je zbog raketiranja morao da se vrati u grad Gaza, saopštilo je rumunsko Ministarstvo spoljnih poslova. Izraelske vlasti su odobrile izlazak oko 200 stranaca iz Gaze, utvrđenim koridorom, preko punkta Erec, uz pomoć Međunarodnog crvenog krsta, a predstavnici ambasada zemalja čiji su građani želeli da se evakuišu bili su na graničnom punktu. Izveštač rumunske televizije Realitatea preneo je sa lica mesta da je autobus sa prvih 70 stranaca, među kojima i četvoro Rumuna, stigao na oko 500 metara od Ereca, ali je morao da se vrati jer se našao na udaru raketne paljbe. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari