Ministri odbrane Evropske unije izjasnili su se juče za povlačenje evropskih mirovnih snaga iz Bosne i Hercegovine kroz prateću civilnu ili vojnu misiju, rekli su francuski izvori. Članice EU su za „okončanje misije kroz prateću misiju, bilo civilnu ili vojnu, u vidu snaga za brzo reagovanje koje bi bile stacionirane van teritorije BiH“, rekao je neimenovani francuski diplomata.

Zvanična odluka, prema tom izvoru, biće doneta 10. novembra na sastanku ministara odbrane EU u Briselu. Države članice su ovlastile britanskog generala Džona Makola, nekadašnjeg pomoćnika glavnokomandujućeg snaga NATO u Evropi i bivšeg zapovednika evropske misije u BiH, da do tog sastanka „predstavi preciznije opcije“ za povlačenje evropskih snaga iz BiH.

Francuski diplomatski izvori su naveli da je postignut „dosta širok konsenzus da je vojna operacija uspešna“. Ministri odbrane su odbacili dve opcije koje je predstavio Makol: povlačenje bez prateće misije i održavanje statusa kvo. Uoči početka dvodnevnog sastanka ministara odbrane u Dovilu, francuski ministar odbrane Erve Moren juče je rekao da bi „bilo korisno da zemlje EU upute signal“ da ako mogu da formiraju misiju, mogu da je i okončaju.

Zvaničnici francuskog Ministarstva odbrane rekli su uoči sastanka da postoji konsenzus među vojnim zvaničnicima da su vojni ciljevi u BiH uglavnom postignuti. Francuski izvori su naveli i da bi mogli da budu razmotreni „mehanizmi tranzicije putem civilne misije ili snaga za brzo reagovanje“ koje bi bile van BiH i koje bi mogle da reaguju u slučaju pogoršanja situacije.

Operacija Eufor-a „Altea“ u BiH pokrenuta je sa ukupno 7.000 vojnika 2004, kada su snage EU preuzele mirovnu misiju od NATO. Broj vojnika u toj misiji je smanjen već prošle godine na 2.500 zbog poboljšanja političke situacije u BiH. Savet bezbednosti UN je u novembru 2007. usvojio rezoluciju kojom je mandat mirovnim snagama EU u BiH produžen na još godinu dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari