Partizanska groblja su zapuštena: Evropski pokret upozorava na istorijski revizionizam u Srbiji 1FoNet/MOD Srbije

Povodom 80. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, Evropski pokret u Srbiji upozorio je na istorijski revizionizam i, kako naovde, prećutno odricanje od autentične antifašističke prošlosti Beograda i Srbije.

„Obeležavanje ključnih datuma iz narodnoslobodilačke borbe u Srbiji gotovo je nestalo. Partizanska groblja su zapuštena, nazivi ulica i škola sa imenima narodnih heroja zamenjeni su, dok su partizanski spomenici oskrnavljeni, a murali prefarbani“, navodi se u saopštenju.

Kako se ističe, Srbija je jedina država bivše Jugoslavije koja ne obeležava Dan ustanka 1941. godine, a ukidanje 7. jula kao Dana ustanka u Srbiji bez uspostavljanja novog datuma govori o nepodnošenju antifašističke tradicije od strane vlasti.

„Preovlađujući narativ da su Beograd oslobodile jedinice Crvene armije, uz pomoć Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, ne odgovara istorijskim činjenicama“, ocenjuje Evropski pokret, ukazujući da su Beograd oslobodile partizanske jedinice pod komandom generala Peke Dapčevića, a da je većina crvenoarmejaca koji su poginuli bila ukrajinske nacionalnosti.

Evropski pokret takođe podseća da se u oslobođenju Beograda učestvovale partizanske jedinice iz cele Jugoslavije, te da bi se pošta poginulima trebala odavati na Memorijalnom kompleksu Groblja oslobodilaca Beograda, a ne na Spomeniku neznanom junaku na Avali.

„Dvosmisleni gestovi u odavanju pošte i potiskivanje sećanja na narodnooslobodilačku borbu doprinose stvaranju atmosfere revanšizma i produbljuju već postojeće podele u društvu“, upozorava Evropski pokret.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari