Jednu od uglednih srpskih škola u oblasti agrara, Poljoprivrednu školu „Sonja Marinković“ u Požarevcu, u okviru realizacije projekta „Otvoreni evropski obrazovni sistem srednjeg stručnog obrazovanja iz oblasti poljoprivrede“, posetio je prvi sekretar Ambasade Republike Finske, Rukua Varjovaare.

Pored predstavnika škole, na čelu sa direktorom Vidojem Vukašinovićem, goste je ispred grada Požarevca dočekao i načelnik Gradske uprave Goran Milenković. Pored požarevačke Poljoprivredne škole, u ovaj projekat uključene su još i Poljoprivredna škola sa Domom učenika PKB, Poljoprivredna škola sa Domom učenika u Valjevu, kao i Poljoprivredno-hemijska škola u Obrenovcu.

Glavni cilj ovog projekta je da četiri poljoprivredne škole u Srbiji sa inostranim partnerima, Finskom kao glavnim partnerom, izgrade Otvoreni obrazovni sistem za srednje stručno obrazovanje i obuku iz oblasti poljoprivrede.

Prema rečima prvog sekretara finske ambasade, Rukua Varjovaare, obrazovni sistem u Finskoj je dosta razvijen, međutim, i od Srba se može mnogo toga naučiti:

– I Srbija i Finska imaju dobro utvrđene pravce razvoja u poljoprivredi. Započeli smo saradnju između naše dve zemlje, osnovano je i Srpsko-finsko udruženje, putem koga će ta saradnja biti unapređivana i razvijana, istakao je Varjovaare.

Srpsko-finsko udruženje, čiji je predsednik Miroslav Cvetković, osnovano je na inicijativu njegovog oca:

-Osnovni zadatak i cilj Srpsko-finskog udruženja je da narode Srbije i Finske zbližimo. Sa tom namerom, u okviru dobre saradnje sa opštinom Palilula, otvorićemo školu učenja finskog jezika, rekao je Cvetković.

Poljoprivredna škola u Požarevcu, osnovana je daleke 1872. godine. Sa njenim razvojem i današnjim potencijalima goste iz Finske upoznao je direktor Vidoje Vukašinović:

-Današnja Poljoprivredna škola nekada se zvala Zemljodelsko šumarska škola, koja je u to vreme, obrazovala stručne kadrove za oblast poljoprivrede i šumarstva. Prvi profesor Zemljodelsko šumarske škole bio je dr Đorđe Radić. On je ujedno bio i prvi doktor nauka za oblast poljoprivrede u Srbiji, izneo je Vukašinović.

Već godinu i po dana, poljoprivredne škole u Obrenovcu, Valjevu i Beogradu, sarađuju sa Ruralnim institutom. Ta saradnja, po rečima Snežane Stevanović Đorđević, zasniva se na učenju finskog jezika. Svršeni učenici poljoprivrednih škola, kasnije, odlaze na dopunsko školovanje u Finsku.

-Ova saradnja veoma je uspešna, iz razloga što su joj podršku pružile ambasade Republike Finske u Srbiji i Republike Srbije u Helsinkiju. Ideja projekta je harmonizacija, u kojoj bi se sa inostranim partnerima gradio otvoren evropski sistem za srednje stručno obrazovanje iz oblasti poljoprivrede. Na ovaj način, uvodi se evropski sistem učenja u Srbiji, koji bi bio dostupan, kako mlađim učenicima, tako i odraslima.Takođe, omogućavaju se inovacije već postojećeg znanja učenika i njihovih nastavnika, nakon čega se stiču veštine rada, primenjive u realnom životu,u razvoju poljoprivrede, istakla je Snežana Stevanović Đorđević.

Član Nacionalnog prosvetnog saveta, profesor Poljoprivredne škole, dr veterine Mirjana Ćirić, upoznala je goste iz Finske sa ulogom požarevačke Poljoprivredne škole u procesu modernizacije obrazovnog sistema za srednje stručno obrazovanje i obuku iz oblasti poljoprivrede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari