Kako javljaju svetske agencije 14 zapadnih turista, uključujući i petoro Britanaca, kidnapovani su u zabačenom delu Etiopije. Francusko Ministarstvo inostranih poslova saopštilo je da su turisti kidnapovani u pustinji u severnom regionu Afar – jednoj od najtoplijih i najnegostoljubivijih terena u svetu.

Kako javljaju svetske agencije 14 zapadnih turista, uključujući i petoro Britanaca, kidnapovani su u zabačenom delu Etiopije. Francusko Ministarstvo inostranih poslova saopštilo je da su turisti kidnapovani u pustinji u severnom regionu Afar – jednoj od najtoplijih i najnegostoljubivijih terena u svetu. Francuski zvaničnici nisu želeli da komentarišu koliko je ljudi kidnapovano, niti su ukazivali na njihovu nacionalnost. Međutim, na francuskim vestima je javljeno da je ambasada te zemlje u Adis Abebi ukazala na to da je oteto 11 francuskih državljana i troje Britanaca. U drugim izveštajima se navodi da je nestalo petoro Britanaca i da se smatra da su oni oteti. „Razumeli smo da je određen broj Britanaca nestao u Etiopiji. Osoblje u Konzulatu radi na dobijanju dodatnih informacija“, saopštio je portparol Forin ofisa u Londonu. Bereket Simon, specijalni savetnik premijera Etiopije, izjavio je da proverava situaciju, ali da još nema nikakve čvrste detalje koje bi mogao objavi.
Kako je saopšteno, turisti su putovali u konvoju od četiri vozila ka rudnicima soli u Dalolu, oko 500 milja severoistočno od Adis Abebe, kada su oteti. Na tom području deluju banditi i male pobunjeničke grupe Afara. Etiopijska vlada zahteva da svi konvoji imaju minimum dva automobila i da uvek putuju s naoružanim čuvarima. Prevoznik ture u regionu koji je govorio za AP rekao je da su turisti bili sa dva naoružana policajca i vodičem iz Afara. On je dodao da su pojedini turisti bili klijenti nove turističke agencije Origins Etiopija, čija je glavna ponuda putovanje u Afar. Sudeći prema organizatoru, grupa je otišla iz Mekele na dvodnevnu vožnju u Hamedali, zabačeno selo koje je poslednja stanica pre slanih jezera. Potom su otišli u Dalol da posete rudnike soli i trebalo je da se vrate u Hamedali kada je otkriveno su nestali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari