Evropskim sredstvima oprema se Reciklažni centar u Novom Pazaru 1Foto : S. Novosel

Novopazarsko KP “Gradska čitoća” novom savremenom mehanizacijom i opremom sređuje Reciklažni centar nedaleko od grada. Za te namene iz programa EU Progres Plus obezbeđeno je više od pola miliona eura .

Novi Pazar se našao među deset lokalnih samouprava u Srbiji u kojima će se evrospkim sredstvima finansirati programi od izuzetnog značaja.

Kod sređivanja Reciklažnog centra posebno važna aktivnost je skladištenje tekstilnog otpada, koji je u ovom gradu uvek bio veliki problema. To je naročito bilo izraženo kada je radilo više od hiljadu tekstilnih proizvođaća džins odeće i drugih proizvoda od tekstila.
Sve do početka ove godine taj otpad je završavao u kotlovima kao igrev, na divljim deponijama, u rečnim koritima ili na deponiji Golo brdo.

Pre više od pola godine sa proizvođačima tekstila potpisani su ugovori u okviru projekta “Primarna reciklaža tekstilnog otpada”, koji realizuju gradska uprava i KP “Gradsja čistoća”, uz finansijsku podršku UNDP.

Ugovori, u kojima je definisano tretiranje tekstilnog otpada, potpisano je sa četrdesetak proizvođača. Njima su podeljeni specijalni kontejneri za odlaganje tog otpada, godinu dana besplatno će im biti prikupljan, odvožen i deponovan otpad, i nabavljeno je specijalno vozilo za te namene, za čiju kupovinu, 9,5 miliona dinara, sredstva su obezbedili UNDP i grad.

Procenbjeno je da je godišnje, na teritoriji Novog Pazara, prikupljano više od 60 tona tekstilnog otpada.

-Za ovih nekoliko meseci, od kako realizujemo projekat prikupili smo, balirali i deponovali 50 tona tekstilnog otpada, odakle ga preuzima jedna specijalizovana firma iz Niša – kaže director KP “Gradska čistoća” Faruk Suljević.

Naglašava da su svi tekstilci uključeni u ovaj projekat dobili sertifikate “da su po evropskim standardima zaokružili proces proizvodnje zaštitom životne sredine”, jer im je “to uslov da dođu na evropsku zelenu agenda i olakša izvoz n ato tržište”.

Reciklažni centar u selu Blaževo, nedaleko od Novog Pazara, izgrađen 2015.godine kao deo projekta “Unapređenje ljudske sigurnosti u jugozapadnoj Srbiji”, koji su finansirali Vlada Japana i fondacija UN..

Investicija je bila vredna milion eura. Lokalna samouprava je obezbedila placo d 60 ari, opremila ga infrastrukturno i obezbedila sve neophodne dozvole.. Inostrani donatori su sa pola miliona eura finansirali izgradnju i opremanje objekta, koji, do pre skoro godinu dana, nije imao ulogu koja mu je namenjena.

U toj radnoj jedinici “Gradske čistoće” zaposleno je 20 radnika, većinom su, iz kategorije teže zapošljivih.

Realizacijom projekta deponovanja tekstilnog otpada, lokalna samouprava ima obavezu da obezbedi sredstva za finansiranje proširenja i sređivanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari