Evroregion "Nišava" na Međunarodnoj konferenciji o prekograničnoj saradnji 1Foto: evroregion Nišava

Na poziv Saveta Evrope, zamenik gradonačelnika grada Pirota Vidojko Panajotović i zamenik predsednika Skupštine grada Pirota Vladica Tošić, prisustvovli su u ime Euroregiona “Nišava“ na Međunarodnoj konferenciji o prekograničnoj saradnji koja je organizovana u Dobrovniku, saopšteno je iz evroregiona “Nišava“.

U radu konferencije učestvovalo je pedesetak predstavnika javne uprave, civilnog sektora i akademske zajednice iz dvadeset država. Fokus konferencije o prekogranična saradnja u Evropi bili su decentralizacija, pravni okviri i najbolja praksa.

Organizaciju Međunarodne konferencije o prekograničnoj saradnji podržali su Savet Evrope, Centar za ekspertizu za reformu lokalne samouprave, grad Dubrovnik i Vlada Hrvatske, koja je preuzela šestomesečno predsedavanje Komitetom ministara Saveta Evrope.

Evropska povelja o lokalnoj samoupravi prepoznaje da jačanje lokalne samouprave u svim zemljama članicama Saveta Evrope predstavlja važan doprinos izgradnji Evrope zasnovane na principima demokratije i decentralizacije nadležnosti i funkcija. Efektivna decentralizacija omogućava građanima da se angažuju na lokalnom nivou i lokalne vlasti da efikasno vrše svoja ovlašćenja. U graničnim oblastima, saradnja lokalnih vlasti sa obe strane zajedničke granice pomaže u prevazilaženju poteškoća zbog granica i promovisanju dijaloga i saradnje, navodi se u saopštenju.

Na konferenciji su organizovane diskusije o prekograničnoj saradnji u kontekstu decentralizacije, prekograničnoj saradnja u praksi i razmeni dobre prakse za efektivnu prekograničnu saradnju

Evroregion “Nišava“ kao promoter prekogranične saradnje i jedan od lidera institucionalne prekogranične saradnje u jugoistočnoj Evropi, pozvan je od strane Saveta Evrope da predstavi svoja iskustva i primere dobre prakse. Takođe, prezentovana je i nova inicijativa Euroregiona Nišava o osnivanju EGTC-a EUROBALKAN.

Učesnici konferencije su istakli značaj ovakvih okupljanja uz poruku da su jačanje procesa decentralizacije i prekogranične saradnje važne teme za sve pogranične regije i lokalne samouprave u regionu. Jedan od bitnih zaključaka je neophodnost i važnost prekogranične saradnje, kao i potreba saradnje stanovništva i zvaničnih politika, bez obzira na prošlost, kaze se u saopstenju.

Evroregion Nišava čine grad Pirot i opštine Dimitrovgrad, Babušnica i Bela Palanka iz Srbije, a iz Bugarske Svoge, Kostinbrod, Božurište, Slivnica, Dragoman i Godeč.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari