Samo jedna pobeda fudbalera donese Novopazarcima toliko radosti da ostalim sportistima i u situacijama kada njihovi rezultati po svim mogućim merilima prevazilaze fudbalske ostaje da se zadovolje mrvicama pažnje i slave. Ne treba biti vidovit da bi se doneo zaključak kako se u tom pogledu ništa neće promeniti još mnogo godina.

Jednostavno, ogromna popularnost fudbala diktira ovakav odnos prema dostignućima u sportu. S druge strane, retko ko danas kada se povede priča o sportskim herojima neće ispred imena svakog fudbalera reći da na tom podijumu ima mesta samo za boksera Muamera Hukića. Amaterski boks naglim uzletom profesionalizma izgubio je pozicije kakve je imao i biće vraški teško ponovo ih uspostaviti. Da bi se jednog dana stiglo do visina na kojima su trenutno Hukić ili Enad Ličina najbitnije je da postoje bokserski klubovi. Dok je tako živi i nada da će Čalaković, braća Gurdijeljac i ostali dostići delić njihove slave.

Ime o kojem bi u bokserskom svetu u nekom budućem vremenu trebalo da se govori biranim rečima moglo bi da bude Šerif Gurdijeljac. Šampion države za prošlu godinu u kategoriji do 54 kg nastavio je i ove da pobeđuje u serijama. Još uvek neporažen u Ligi Šumadije, jedinom preostalom takmičenju na kojem je moguće prikazati s kakvim repertoarom veština raspolaže mlad bokser u uzletu svoje karijere. U 2011. godini Gurdijeljac je proglašen za apsolutno najboljeg mladog borca Šumadijske lige, što ga samo po sebi svrstava u red onih boksera od kojih se očekuju vrhunski seniorski rezultati. Prelaskom u kategoriju do 57 kg ništa se nije promenilo, osim što su protivnici kvalitetniji. I u konkurenciji velikih nada boksa u našoj zemlji Milana Simića iz Zaječara, Nemanje Sadova iz Beograda i posebno Dragana Živkovića iz Prokuplja, Gurdijeljac je nezaustavljiv. Pre nešto više od mesec dana na ringu u Novom Pazaru u okviru redovnog ligaškog kola meč između Živkovića, učenika proslavljenog bokserskog šampiona Bratislava Ristića, i Gurdijeljca digao je publiku na noge: „Trenutno je Živković moj najveći protivnik. Bilo je malo posrtanja u drugoj i trećoj rundi, ali je zato prva runda ubedljivo završila u moju korist. Zasluženo sam pobedio“, kaže Gurdijeljac.

Ono što ovog momka izdvaju u odnosu na njegove direktne konkurente je prilaz boksu. Rođeni fajter, ne preza ni od čega i ni od koga. Svih devet minuta ide prema rivalu i u stanju je da ga zasipa najraznovrsnijim udarcima. U takvim borbama ume da primi udarce, ali prevagu u njegovu korist uglavnom donesu aperkati i krošei upotrebljeni u pravom trenutku. Jedan od njegovih trenera Salih Đerlek ovako vidi svog pulena: „Prijatno sam iznenađen koliko je za vrlo kratko vreme napredovao. Još je važnije što kod njega ima prostora za nadogradnju. Koliko obećava pokazao je pobedom nad Živkovićem, sledeće godine kao senior će biti nepremostiva prepreka za mnogo iskusnije rivale.

U BK Mladost uz Šerifa je i njegov mlađi brat Ersan. Petnaestogodišnjak, koji je imao sjajne rezultate kao školarac u kategoriji do 48 kg. Sušta suprotnost starijem bratu, smireniji i povučeniji i u ringu i van njega. Za razliku od brata koga karakteriše fajterski prilaz boksu, Ersan je vrstan tehničar. Bio je šampion države u konkurenciji školaraca i na istom prvenstvu proglašen za boksera sa najlepšim stilom. U vremenu koje dolazi ima zadatak da te rezultate potvrdi u kadetskoj i juniorskoj konkurenciji.

Istorija novopazarskog boksa poznaje dosta braće koja su obeležila važne periode ovog sporta. Možda su njih dvojica predodređeni da nastave tradiciju započetu sa braćom Hrnjak, Dervišnurovićima i ostalima. Na potezu su Gurdijeljci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari