Počinju prijemni ispiti: Za koje fakultete i studijske programe na Beogradskom univerzitetu vlada najveće interesovanje za upis? 1Foto: Univerzitet u Beogradu

Za upis na fakultete Beogradskog univerziteta u junskom roku se prijavilo ukupno 16.735 kandidata, a konkursom je predviđeno 15.283 mesta za brucoše.

– Prijava ima ukupno 25.520, što znači da su se mnogi kandidati opredelili da konkurišu na dva ili više studijskih programa u okviru istog fakulteta. Odziv je slabiji nego prošle godine ali, generalno, to ne mora ništa da znači jer smo pre dve godine imali situaciju da je malo kandidata odustalo od upisa nakon rangiranja. Neki su prešli na druge studijske programe na istom fakultetu ili su se upisali na neki drugi fakultet u okviru dodatnog roka. Važniji je podatak koliko će studenata upisati fakultete, što ćemo znati za dve nedelje – kaže za Danas Dejan Filipović, prorektor za nastavu Univerziteta u Beogradu, sumirajući prve nezvanične podatke nakon završenog prijavljivanja kandidata.

Fakulteti su imali rok do danas da istaknu rang-liste prijavljenih kandidata i izbodovanih na osnovu uspeha u srednjoj školi, a od danas do 28. juna predviđeno je održavanje prijemnih ispita, prema rasporedu koji objavljuju visokoškolske ustanove.

Kada je reč o interesovanju svršenih srednjoškolaca, prorektor kaže da ove godine nema iznenađenja u odnosu na prošlogodišnje prijave.

– Ako govorimo o fakultetima najveće interesovanje je za FON sa 2.053 prijavljena kandidata. U odnosu na predviđen broj mesta, posle FON-a najveće interesovanje je na Stomatološkom, Arhitektonskom, Medicinskom i ETF-u – navodi Filipović, nezvanične podatke iz informacionog sistema Univerziteta, uz napomenu da svi fakulteti još nisu ažurirali podatke.

Kada je reč o studijskim programima, najveće interesovanje, kao i duži niz godina, je za psihologiju na Filozofskom fakultetu, na kome je konkurisalo 525 kandidata za 116 mesta (4,53). Zatim slede stomatologija na Stomatološkom fakultetu sa 710 prijavljenih za 220 mesta (3,23), menadžment i organizacija na FON-u sa 902 kandidata za 390 mesta (2,31), arhitektura na Arhitektonskom fakultetu, gde se prijavilo 525 kandidata za 240 mesta (2,19), molekularna biologija i fiziologija na Biološkom fakultetu, na kome je 163 prijavljenih za 80 mesta (2,04) i medicina na Medicinskom fakultetu sa 1.014 prijava za 500 mesta (2,03).

Za studijski program informacioni sistemi i tehnologije na FON-u prijave je predalo 1.151 kandidata za 590 mesta (1,95), na politikologiji na Fakultetu političkih nauka 189 za 100 mesta (1,89), na farmaciji na Farmaceutskom 461 za 247 mesta (1,87), dok je za informatiku na Matematičkom fakultetu konkurisalo 294 svršenih srednjoškolaca, a mesta će biti za 160 (1,84).

Najmanje prijavljenih maturanata u odnosu na broj brucosa koji primaju je na Rudarsko-geološkom, Tehničkom fakultetu u Boru, Šumarskom, Fakultetu za fizičku hemiju, Fizičkom i Geografskom.

– Sa posebnom pažnjom ćemo pratiti upis na nastavničke studijske programe i analizirati rezultate. Podsećanja radi, Senat Univerziteta je usvojio Platformu za poboljšanje položaja nastavničkih fakulteta i stimulisanje upisa na ove studijske programe. Platforma je prosleđena Ministarstvu prosvete, formirana je radna grupa, održano nekoliko sastanaka sa predstavnicima ministarstva, ali se dalje od toga ništa nije uradilo – napominje Filipović.

On dodaje da su se uprava Univerziteta i uprave fakulteta u organizacionom smislu spremile za predstojeće aktivnosti kako bi prijemni ispiti prošli bez ikakvih problema.

Prema ranije usvojenoj politici upisa preliminarne rang-liste bi trebalo da budu objavljene najkasnije do 1.jula, a rok za objavljivanje konačnih rang-lista je najkasnije do 8. jula.

Upis na fakultete treba da bude završen najkasnije do 12. jula.

– Nakon toga ćemo saopštiti ukupan broj upisanih studenata po fakultetima i broj preostalih slobodnih mesta za drugi upisni rok koji će biti organizovan krajem avgusta i početkom septembra – navodi Filipović.

Savet budućim brucošima je da sve informacije prate na fakuletima na kojima su konkurisali, jer svako za sebe utvrđuje dinamiku upisa.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari