Fakultetima stigli i sedam puta veći računi za komunalije: Šta je toliko poskupelo? 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/MO)

Mnogi beogradski fakulteti već dve godine upozoravaju da od države ne dobijaju dovoljno novca za materijalne troškove i da sredstvima iz sopstvenih prihoda jedva uspevaju da plate komunalne usluge.

Od 1. juna su odlučili da plaćaju samo onoliko koliko im država daje novca.

I umesto da se ovaj problem reši, fakultetima je stiglo iznenađenje sa avgustovskim računima za odlaganje komunalnog otpada koji su uvećani i do sedam puta.

Tako je, recimo, Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu umesto dosadašnjih oko 55.000 dinara koje je plaćao za odlaganje komunalnog otpada dobio od Infostana uplatnicu sa iznosom od oko 328.000 dinara, dok je račun na Hemijskom fakultetu sa oko 58.000 dinara skočio na preko 364.000 dinara. Slično je i na Filozofskom koji je umesto dosadašnjih 36.000 dinara ubuduće plaćati 231.000 dinara.

Filološki fakultet obratio se Infostanu sa pitanjem da li je po sredi greška, a iz tog preduzeća stiglo je pojašnjenje da je razlog poskupljenja nova stavka na računu – tretman i odlaganje komunalnog otpada.

Infostan je obavestio Fakultet da je počev od 1. avgusta Beo Čista Energija doo počela sa vršenjem pune usluge „tretman i odlaganje komunalnog otpada“ umesto samo „odlaganje komunalnog otpada“ kao do sada, te da su korisnici o svemu informisani putem obaveštenja na julskim računima.

Iz Infostana su pojasnili da je Grad Beograd 26. septembra 2019. godine, odobrio cenovnik usluga tretmana i deponovanja čvrstog neopasnog komunalnog otpada koje pruža Beo Čista Energija d.o.o. korisnicima usluga.

„Beo Čista Energija d.o.o. pruža usluge odlaganja otpada od 2. avgusta 2021. godine, a od 1. jula 2024. godine, započeli smo i sa pružanjem usluge tretmana komunalnog otpada, te se shodno tome primenjuju ranije odobrene cene za celokupnu uslugu. Eventualna promena metodologije obračuna je u nadležnosti Grada Beograda i JKP Gradska čistoća koja pruža usluge prikupljanja i transporta komunalnog otpada do centra za iskorišćavanje otpada u Vinči kojim upravlja Beo Čista Energija d.o.o“, navodi se u odgovoru.

Na sajtu preduzeća Beo Čista Energija piše da je od 1. jula, kada je puštena u rad termoelektrana-toplana „EfW Vinča“, započeto pružanje usluge termičkog tretmana komunalnog otpada, čime su se stekli uslovi da se na računima JKP Infostan uveća iznos na ime komunalnih usluga koje pruža Beo Čista Energija, prema Ugovoru o javno-privatnom partnerstvu i cenovniku odobrenom odlukom Skupštine grada Beograda.

Dekan Hemijskog fakulteta Goran Roglić za Danas kaže da poskupljenje naknade za tretman i odlaganje komunalnog otpada jeste oprećenje za Fakultet, ali da je mnogo veći udar bio skok cene struje, sa 1,4 miliona dinara koliko je iznosi račun za decembar 2021, na 3,2 miliona dinara.

On kaže da se beogradski fakulteti i dalje drže dogovora da račune za komunalne usluge izmiruju u visini sredstava koja dobijaju od države.

– Imamo najave da će Ministarstvo uplatiti neke vanredne pare za troškove za energetske i komunalne usluge. Fakulteti su početkom avgusta dostavili tabele sa računima i koliko smo dobili od države, a koliko smo dali iz sopstvenih prihoda i sada očekujemo njihovu reakciju na to – rekao je Roglić.

Ranije je na Senatu Univerziteta u Beogradu rečeno da resorno ministarstvo fakultetima daje između 15 i 20 odsto od ukupno potrebnog novca za podimirivanje stalnih materijalnih troškova.

Ostatak novca fakulteti izdvajaju iz sopstvenih prihoda, ali su neke visokoškolske ustanove došle u situaciju da maltene stave ključ u bravu, jer ne mogu da zarade dovoljno novca samo da bi isplatili mesečne račune za komunalne usluge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari