Fudbaleri madridskog Atletika osvojili su drugi put u poslednje tri sezone trofej Lige Evrope pošto su u finalu, na Nacionalnoj areni u Bukureštu, bili bolji od Atletika iz Bilbaa – 3:0 (2:0). „Jorgandžije“ su trofej vratile u svoje vitrine nakon što je on godinu dana proveo u Portu, a sjajni Kolumbijac Radamel Falkao postao je prvi fudbaler u istoriji drugog po važnosti evropskog klupskog takmičenja koji je dve godine zaredom podigao pehar sa dva različita kluba.

 Sa dva pogotka u sinoćnom finalu, Falkao je odbranio i titulu najboljeg strelca takmičenja jer je nakon prošlosezonskih 17 ove sezone „krug“ zaustavio na 12 pogodaka. Pobedu je dodatno ubedljivom učinio Brazilac Dijego golom u finišu utakmice.

Dijego Simeone, igračka legenda Atletika, odlično je postavio taktiku za ovaj susret koji mu je doneo prvi trofej u trenerskoj karijeri. Sve lopte išle su ka raspoloženom Dijegu koji je imao zadatak da razigra Falkaa ili Ardu Turana. Prvu majstoriju Falkao je izveo u 7. minutu kada je najpre prebacio loptu na „slabiju“ levu nogu, a onda pogodio dalji gornji desni ugao gola nemoćnog Iraizoza. Baskijci su bili prinuđeni da odlučno krenu po izjednačenje koje im je izmaklo posle udaraca Ljorentea (19) i Muniaina (24). Veći rizik pulenima Marsela Bijelse nije se isplatio, a u 34. minutu stigla ih je kazna za neiskorišćene prilike. Iraola je izgubio loptu pred svojim šesnaestercem, a Turan odigrao za Falkaa, koji ju je posle piruete na 6-7 metara od gola rivala „zakucao“ pod prečku.

Bijelsa je na početku nastavka izvršio dvostruku izmenu, a ubrzo je osvežio tim i poslednjim adutom. Ipak, Gomez, Perez i Tokero nisu pomogli saigračima da probiju organizovani bedem pred golom „jorgandžija“, koji su stalnim „seckanjem“ igre bukvalno krali vreme. Gomez je uhvatio volej (70), a De Markos snažno gađao (73), ali je lopta oba puta otišla preko gola. Dobru šansu Atletik je imao i preko Susaete (79), a nakon što je Kurtoa nogama zaustavio njegov šut, Falkao je na suprotnoj strani pogodio stativu. Konačan udarac zadao je Dijego posle solo-prodora (85), što je bio znak da pojedinci iz „ponosa Baskije“ završe u suzama na travi. Prečka je zaustavila pokušaj Gomeza pa je meč okončan bez počasnog gola za najprijatnije iznenađenje ovosezonskog izdanja Lige Evrope.

Atletiko – Atletik 3:0 (2:0)

Strelci: Falkao 7, 34, Dijego 85. Stadion: Nacionalna arena, Bukurešt. Gledalaca: 52.347. Sudija: Volfgang Štark (Nemačka). Žuti kartoni: Falkao (Atletiko), Erera, Amorebieta, Perez, Susaeta (Atletik).

Atletiko: Kurtoa, Huanfran, Godin, Miranda, Filipe, Suarez, Gabi, Adrijan (od 88. Salvio), Dijego (od 90. Koke), Turan (od 90+3 Domingez), Falkao.

Atletik: Iraizoz, Iraola, Martinez, Amorebieta, Aurteneče (od 46. Gomez), Ituraspe (od 46. Perez), De Markos, Erera (od 63. Tokero), Muniain, Susaeta, Ljorente.

Belodedić izabrao najboljeg igrača

Predsednik Evropske fudbalske federacije Mišel Platini uručio je pehar kapitenu madridskog Atletika Gabiju, dok je bivši fudbaler Crvene zvezde Miodrag Belodedić bio jedan od petorice članova komisije koja je izabrala najboljeg igrača utakmice. Pored belodedića, u komisiji su bili bivši rumunski asovi George Hadži, Anhel Jordanesku, Viktor Picurka i Helmut Dukadam.

Filijala bolja od „matice“

Baskijski Atletik osnovan je 1898. godine, a pet godina kasnije osnovao je filijalu u Madridu za koju su igrali studenti iz Bilbaa. Madriđani su se odvojili 1921. godine i započeli svoju novu istoriju tokom koje su postali trofejniji klub od „matice“. Atletiko je sinoć osvojio četvrti evropski trofej, dok Atletik još nema pehar sa međunarodne scene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari