Više od dva meseca nakon fantomskog rušenja objekata u Savamali i tri nedelje nakon izjave mandatara Aleksandra Vučića da iza toga stoje najviši gradski zvaničnici Beograda, javnost i dalje ostaje uskraćena za bilo kakvu konkretnu informaciju o eventualnim počiniocima ovog krivičnog dela.

Kako nam je rečeno u beogradskom Višem javnom tužilaštvu, novosti o toku istrage i dalje nema, a „čim ih bude, javnost će biti blagovremeno obaveštena“.

Mandatarova izjava o umešanosti gradskog vrha u ovaj slučaj definitivno je stavila tačku na teoriju po kojoj je uništenje objekata u Hercegovačkoj ulici počinila samoorganizovana grupa maskiranih lica. I dok možemo samo da nagađamo o identitetu koordinatora akcije rušenja, kao nesporna ostaje činjenica da je grupa ljudi koja je u noći između 24. i 25 aprila počinila niz krivičnih dela – bila organizovana. Stoga se opravdano nameće pitanje – da li bi tim slučajem trebalo da se bavi Tužilaštvo za organizovani kriminal?

– Ima osnova da se time bavi i Specijalno tužilaštvo, ali to je od sporednog značaja. To što mi više od dva meseca ne znamo ko stoji iza rušenja u Savamali je poražavajuće za celokupno pravosuđe – kaže za Danas advokat Branislav Tapušković.

Pre deset dana Više javno tužilaštvo je apelovalo na sve „medije, političare i druge pojedince i institucije da ne traže ubrzavanje krivičnih i predistražnih postupaka“, dodajući da se „sve istrage sprovode u skladu sa zakonom u najboljem interesu pravde i građana Srbije“.

U noći između 24. i 25. aprila maskirana grupa muškaraca je bagerima porušila objekte u delu Hercegovačke ulice u centru Beograda. Tom prilikom maskirani počinioci su presretali slučajne prolaznike, oduzimali im telefone, lišavali slobode i zabranjivali da nazovu policiju. I pored toga nekoliko građana je zatražilo pomoć od policije, koju im oni, pod izgovorom da to spada u nadležnost Komunalne policije, nije pružila. Revoltirani odnosom nadležnih državnih organa prema ovom incidentu i činjenicom da niko nije kažnjen, građani su četiri puta izlazili na ulice Beograda zahtevajući kažnjavanje odgovornih. Porušeni deo Hercegovačke ulice predviđen je za izgradnju luksuznog poslovno-stambenog objekta Beograd na vodi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari