Farmakolog Srđan Pešić: Imam utisak da smo požurili sa nabavkom prvog leka za kovid 1Foto: privatna arhiva

Imam utisak da smo požurili sa nabavkom “molnupiravira”, prvog leka koji je kreiran isključivo za lečenje kovida 19, a koji pritom nije jeftin, i ima, bar po dostupnim podacima, ograničenu efikasnost i sumnju u sigurnost, kaže za Danas Srđan Pešić, klinički farmakolog i profesor Medicinskog fakulteta u Nišu.

“U farmakologiji uvek treba sačekati kraj kliničke studije i neki protok vremena nakon registracije leka, kako bi se videlo kakvi će biti rezultati na većoj populaciji. Treba biti malo strpljiv, čak i u situaciji kada vodimo borbu sa pandemijom i utrkujemo se sa virusom”, kaže on.

Pešić precizira da je “molnupiravir” registrovan u inostranstvu nakon prvih i ohrabrujućih rezultata kliničke studije, a da su konačni rezultati studije o njegovoj efikasnosti bili značajno lošiji.

“Dakle, i dalje nema ‘čarobnog leka’, a vakcine ostaju jedino pravo i efikasno oružje u borbi protiv korona virusa”, kaže on.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je saopštio da su stigle prve količine “molnupiravira” za 11.500 pacijenata, a da će uskoro stići količina za njih 50.000.

Prema njegovim rečima, ovaj lek američke kompanije Merk do sada su u Evropi nabavile još samo Danska, Slovenija i Litvanija.

Najavio je da se u prvom kvartalu sledeće godine očekuju i lekovi za lečenje kovida kompanije Fajzer.

Klinički farmakolog Pešić pojašnjava da je “molnupiravir” na osnovu rezultata prvog dela treće faze kliničke studije, na preko 700 pacijenata dao dobre rezultate.

Lek je kod nevakcinisanih, inficiranih pacijenata sa blagim ili umerenim simptomima sprečio odlazak u bolnicu ili smrtnost za nešto više od 50 odsto.

“Vođena ovim rezultatima, kompanija Merk je početkom prošlog meseca podnela zahtev za hitnu registraciju u Velikoj Britaniji, lek je zatim i registrovan, a predat je i zahtev za registraciju u SAD. Ali, pre nego što je lek došao na registraciju, završena je treća faza studije i konačni rezultati nisu bili ohrabrujući. Efikasnost leka je pala na oko 30 odsto”, kaže Pešić.

On kaže da je nakon toga Američka uprava za hranu i lekove dala privremenu dozvolu za korišćenje “molnupiravira”, ali tesnom odlukom- 13 naspram 12 glasova, i sa “određenim ogradama” i dilemama “oko sigurnosti leka kod mlađih osoba i trudnica”.

Prema njegovim rečima, “molnupiravir” sprečava replikaciju virusa u ljudskim ćelijama jer “na određeni način zbuni virus i on se ne razmnožava kako treba”.

Na taj način se prekida lanac prenošenja virusa kroz ljudske ćelije i organe.

“Lek je nazvan ‘Game changer’- ‘nešto što će promeniti igricu’“, kaže.

Po odobrenoj indikaciji, preporučen je ljudima koji imaju blagi ili umereni kovid, a stariji su od 60 godina, gojazni su, imaju šećernu bolest, hipertenziju ili neki drugi poremećaj koji ih čini rizičnim za oboljevanje od teškog oblika bolesti.

Treba da se daje u prvih pet dana od pojave prvih simptoma ili pozitivnog testa, u kućnim uslovima, u tabletama.

Po rečima proizvođača, lek će koštati oko 700 dolara po dozi za jednog pacijenta.

“Naš predsednik je, međutim, ranije rekao da će lek nabaviti po ceni od 400 dolara po dozi”, podseća Pešić.

Naš sagovornik kaže da je vrlo brzo posle Merka i kompanija Fajzer objavila da je pri kraju klinička studija o “pakslovidu”, antivirusnom leku koji je, takođe, kreiran samo za kovid 19.

On predstavlja kombinaciju dva antivirusna leka, jednog starog i jednog novog.

Deluje malo drugačije od “molnupiravira” jer blokira jedan važan enzim u replikaciji virusa.

Takođe je namenjen rizičnim pacijentima, a predviđen za davanje u kućnim uslovima, u tabletama, i to u prva tri ili prvih pet dana od infekcije.

“Prema prvim rezultatima studije, kada je ‘pakslovid’ davan u prva tri dana imao je smanjenje hospitalizacije ili smrtnosti za više od 70 odsto. Nešto manja efikasnost bila je u prvih pet dana. Lek je dobio hitnu registraciju kao i ‘molnupiravir’, ali je završetak studije dao sasvim drugačije rezultate. Po završenom ispitivanju, ‘pakslovid’ je sprečio teške oblike bolesti ili smrt kod preko 85 odsto pacijenata”, kaže Pešić.

On dodaje da Srbija ima sve savremene lekove koji se koriste u lečenju kovida 19 i u mnogo bogatijim zemljama.

Za sličnu grupaciju pacijenata za koje se preporučuju „molnupiravir“ i „pakslovid“ uvezeno je nekoliko varijanti monoklonalnih antitela koja sprečavaju dalji razvoj bolesti za skoro 80 odsto, ukoliko se daju rano.

Ona se daju intravenski, dakle ne u kućnim uslovima, i jako su skupi, kaže on.

“Molnupiravir”, inače, još nije dobio dozvolu srpske Agencije za lekove, što je neophodno pre njegove upotrebe.

Minerali i vitamini za postkovid

“Zdravstvo se susreće sa novim problemom- sindromom dugačkog kovida. Ovaj sindrom nekada može da traje i mesecima i oporavak ide jako sporo. Pacijenti najčešće pate od disajnih problema, kašlja, slabosti, umora, ali i od problema sa kardiovaskularnim sistemom, pre svega, sa aritmijama ili miokardistisom. Nema organa koji ne pati u postkovidnom periodu. U stručnoj javnosti puno se priča i o psihološkim posledicama kovida i pandemije. Pristup ovim pacijentima mora biti multidisciplinarni”, kaže Pešić.

“Kako bi se organizam što pre i efikasnije oporavio, ovakvim pacijentima se preporučuju minerali i vitamini“, navodi on.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari