Na 15. Međunarodnoj smotri narodnog stvaralaštva „Gospojinski sabor“ u Leposaviću, učestvovao je i Folklorni ansambl KUD „ Kostolac“. Impresije sa ovog gostovanja iznosi Nikola Topo, umetnički rukoodilac.


-Nije bilo dileme da li ćemo da idemo na Kosovo zbog aktuelne situacije, želeli smo da na neki način i mi damo naš doprinos ovoj kulturnoj manifestaciji, da pokažemo našim ljudima tamo da ih nismo zaboravili. Sam prelazak preko graničnog prelaza Jarinje koji je nedavno spaljen izazvao je u nama dosta nelagodnosti, delovalo je sve to nekako zastrašujuće i obeshrabrujuće, ali kako smo se približavali Leposaviću, brojne srpske zastave na tako reći svakoj banderi delovale su zaista umirujuće. Na licima naših domaćina na dočeku osetila se neka pozitivna energija koja se posebno odrazila u svečanom defileu svih učesnika ulicama grada. Na celovečernjem koncertu pred 1 500 ljudi vladala je predivna atmosfera, na trenutak zaboravljene su sve teškoće, jad i čemer, koji ove ljude pritiskaju decenijama. Na mene je poseban utisak ostavila njihova rešenost da na ovim prostorima ostanu po bilo kojoj ceni…

Kako kaže Topo, vojnici KEJFOR- a nisu propustili priliku da na drzak i bahat način detaljno pregledaju autobus, provere lične karte, rečju, da rade sve ono na šta kostolački amateri nisu navikli na graničnim prelazima prilikom brojnih gostovanja u zemljama Evropske unije.

-Naši domaćini su tom prilikom u Centru za kulturu upriličili i veoma zanimljivu etno izložbu kostima sa područja Metohije. Nemam reči da opišem koje je to bogatstvo našeg naroda koji se bori da očuva svoj identitet u ovim teškim uslovima, naglašava umetnički rukovodilac KUD- a „ Kostolac“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari