U zadužbini fondaciji „Pigoza“ prepliću različite vrste umetnosti, a sve su delo ruku i mašte jednog čoveka – Duška Zeje Jovanovića.

Duško Jovanović, rođen je 24.oktobra 1947.godine na ušću zlatnog Peka i plavog Dunava u Velikom Gradištu. Reka ga je dalje odvela u Smederevo, gde je završio mašinsku školi, a nakon, 1970.godine odlazi u Nemačku gde je proveo ceo radni vek i zasluženo dobio status slobodnog umetnika i slavu kakvu zaslužuje jedna tako svestrana ličnost – pesnik, slikar, grafičar i vajar. Jedan deo njegovih dela trenutno se nalazi u Nemačkoj, a od 2012. godine, kada je otvorio galeriju Pigoza u Velikom Gradištu, veliki broj njegovih radova dostupan je srpskoj javnosti.

Umetnički gen Duško je nasledio od strica i postao je svestan da ga poseduje kada je imao osam godina. Prvo sačuvano delo, koje se nalazi u Galeriji „Pigoza“, izradio je u drvetu kada je imao svega 12 godina, a tada je već zapisivao pesme i slikao na svim materjalima koji su mu pali pod ruku. Oduvek je imao jednu zvezdu vodilju ŽENU, koja je stub njegove umetnosti, i reku koja neprekidno teče.

-Umetnost nastaje pomoću vode i žene. Žena je simbol vode i rađa kroz vodu, tako se i umetnik rađa kroz vodu. Ja sam jedna reka koja donosi sliku iz budućnosti, završava je pomoću vode i stvara se sadašnjost i onda odlazi u prošlost”, ukratko opisuje Duško Zeja Jovanović kako nastaje umetnost u njegovoj radionici.

U jednim nemačkim novinama pre više godina izašao je članak o slikarstvu Duška Zeje Jovanović sa naslovom: „Rađa slike kao žene decu“, što znači da je bio izuzetno plodan umetnik. Ne zna se tačak broj njegovih slika i on se gotovo svakodnevno menja jer ih i danas stavara, ali sigurno je da ih ima više stotina. Značajno je napomenuti i da je osnivač škole „Pigoza“ i umetničkog pravca IKONO što znači: iskonsko, kosmičko, objašnjenje, nadrealne, one. Osim četkicom i paletom, različitim majstorskim alatima od komada drveta, stakla, kamena, kostiju i drugih materjala stvara umetnost.

-Žena ima svojih tajni koje su sakrivene u mojim objektima od raznih materjala – drveta, stakla, papira, peska.Obrada svih tih materjala zahteva veliku preciznost i ženu koju moram dobro da poznajem kako bih sakrio njenu tajnu“, kaže Jovanović i dodaje da su mnoge otkrivene ali ima i onih koje će ostati tajna za sva vremena“.

Svoju umetnost ovaj svestrani umetnik izražava i rečima. Napisao je više od 40 zbirki pesama i ilustovao je brojne knjige drugih autora. Poseduje i sopstvenu biblioteka za koju se ne zna koliko naslova sadrži jer se svakodnevno uvećava.

Arheološki muzej

Značajno je spomenuti da je Duško Zeja Jovanović i kolekcionar svega vrednog u našoj istoriji. Naime, u sklopu fondacije „PIGOZA“ smešten je arheološki muzej u kome se između ostalog nalaze: kosti mamuta, rog divljeg bivola, olovni poklopac mrtvačkog sanduka iz rimskog doba, rimska ratna sekira, keramika iz Vinče, posuđe i oruđe za rad.

U muzejskoj prostoriji novijeg doba smeštene su brojne zbrike različitih predmeta: mehaničkih satova, starog novca, porcelana, cigreta, poštanskih markica, istorijskih fotografija… Zanimljivo je da poseduje i verovatno najveću zbirku kamenja i peska iz različitih krajeva sveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari