Američka obaveštajna agencija mogla bi da dobije dozvolu da špijunira tekstualne poruke, imejlove i umrežene vebsajtove, budući da administracija predsednika Baraka Obame razmatra predlog da joj se daju dodatna ovlašćenja. Federalni istražni biro (FBI) kaže da ekstremisti i narko karteli sve više komuniciraju putem interneta, a manje putem telefona, te američki istražitelji imaju problem jer im često gube trag.

Novi predlog zakona kojim se zahtevaju dodatna ovlašćenja za sprovođenje istrage protiv kriminalaca i terorista biće predstavljen sledeće godine. Postoji velika verovatnoća da naiđe na žestoko protivljenje zagovornika građanskih sloboda koji tvrde da službe bezbednosti zloupotrebljavaju proširenje ovlašćenja. „Oni zaista traže ovlašćenje da restrukturiraju službe koje iskorišćavaju univerzalnu arhitekturu interneta“, rekao je Džejms Dempsi iz grupe Centar za demokratiju i tehnologiju.

Verovatno će se zahtevati da sve službe za kodirano dopisivanje, kao što je Blekberi, imaju jednu olakšicu ili „tajna vrata“, koja će istražiteljima omogućiti da uz nalog prate razgovore. Od softverskih inžinjera službi internet komunikacija kao što je Skajp biće zahtevano da redizajniraju svoje proizvode da bi omogućili presretanje poruka. „Govorimo o presretanjima koja su zakonom autorizovana“, rekla je Valeri Kaproni, generalni savetnik FBI, „Govorimo o očuvanju naše sposobnosti da koristimo postojeće nadležnosti da bismo očuvali javnu i nacionalnu bezbednost“.

Osim etičkih prepreka, stručnjaci kažu da ima i značajnih tehničkih smetnji za ostvarenje ove zamisli. Stiven Belovin, profesor informatike na Univerzitetu Kolumbija, kaže da će uvođenjem „tajnih vrata“ hakerima biti olakšan posao. „U svetu interneta ima dosta sofisticiranih napadača“, rekao je, „Da li zaista želimo da započnemo novu eru napada? Na taj način bi se mogli sprečiti izvesni zločini, ali bi moglo doći i do novih“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari