Federalni istražni biro SAD (FBI) započeo je istragu u četiri glavne finansijske institucije koje su trenutno u krizi, prenose američki mediji. Kako se navodi, istražitelji ispituju da li su hipotekarne džinovske kompanije Fani Me i Fredi Mek, propala banka Liman braders i osiguravajuća kuća AIG počinile prevaru.

U izveštajima stoji da su ispitivani i glavni menadžeri ovih firmi. Pošto je američko tržište stambenih nekretnina protekle godine zapalo u krizu, FBI je započeo opsežnu istragu u finansijskom sektoru. Istraga je pokrenuta zbog načina na koji su visokorizične, hipotekarne deonice bile prodate.

Ispitivanje četiri kompanije je u prvoj fazi, navode zvaničnici. Kako mediji saznaju iz anonimnih izvora, istraga se sprovodi da bi se utvrdilo da li su zvaničnici kompanija sistematski obmanuli investitore kada je reč o finansijskoj moći njihovih institucija. Kriza na američkom tržištu stambenih nekretnina rezultirala je time što su ove banke zabeležile gubitke od nekoliko milijardi dolara, dok je na svetskom tržištu kredita došlo do konfuzije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari