Švajcarac Rodžer Federer još jednom je pokazao da za njega nema izgubljenog meča sve dok protivnik to stvarno i ne zasluži. Ovaj put na svojoj koži to je osetio Amerikanac Mardi Fiš koji je poražen u finalu Mastersa u Sinsinatiju sa 2:1 po setovima (6:7, 7:6, 6:4). Najbolji igrač u istoriji „belog sporta“ tako je došao do svoje 63. titule u karijeri, tek druge u 2010. posle osvajanja Australijan opena.

Tokom dva sata i 40 minuta igre vladala je velika neizvesnost, pa se i bukvalno može reći da je pobednika odlučila jedna lopta, odnosno jedan napravljeni brejk i to u trećem setu. U prvom delu igre oba igrača su loše servirala ubacivši tek nešto više od svake druge lopte u servis polje. Međutim, ni to nije bilo dovoljno za pravljenje brejka, pa se nakon samo četiri prilike za oduzimanje servisa protivniku i to za Federera otišlo u tajbrejk koji je Fiš rešio u svoju korist.

Slična igra viđena je i u drugom delu igre, s tim što su teniseri ubedljivijim početnim udarcem ljubomorno čuvali svoj servis gem, pa je publika još jednom morala da gleda tajbrejk. Ovaj put Švajcarac nije ostavio puno prostora za igru domaćem teniseru, pa je meč otišao u treći odlučujući set. I ovaj deo igre bio je preslikan kao prva dva, s tim što je Federer uspeo da realizuje jedinu brejk šansu i ipak zasluženo podigne pehar namenjen pobedniku. Trijumfom u Sinsinatiju Federer je odbranio titulu iz prošle godine i učvrstio se na drugoj poziciji ATP liste, ali i povećao vođstvo u međusobnim duelima protiv Fiša na 6:1. Ujedno, drugi teniser sveta sada ima 17 Masters titula, koliko je svojevremeno osvajao i Andre Agasi, dok Rafael Nadal ima jednu više.

Sa druge strane, Amerikanac je u finale došao tek pošto su mu organizatori dodelili vajld kartu. Fiš je do sinoć osvojio pet titula u karijeri, ali sve su one bile na turnirima iz kategorije ATP 250. Jedinu titulu na najjačim turnirima osvojio je u paru sa Endijem Rodikom prošle godine u Indijan Velsu. Sinoćnje finale Sinsinatija bilo mu je treće na turnirima iz ATP 1000 serije, a prethodna dva puta poražen je od Rodika upravo na ovom turniru 2003, odnosno od Novaka Đokovića u Indijan Velsu 2008. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari