Novak Đoković je pobedom na Australijan openu stigao do šestog grend slem trofeja u karijeri, a s obzirom na to da će u 2013. napuniti tek 26 godina jasno je da ima još dovoljno prostora da uveća broj titula na najvažnijim turnirima u teniskom karavanu.

Mnoge kolege i svetska javnost oduševljeni su načinom na koji je Đoković savladao Endija Mareja u nedeljnom finalu. Nakon izjednačene borbe u prva dva seta najbolji teniser današnjice lako je priveo meč kraju i došao do treće uzastopne titule na prvom grend slem turniru u sezoni.

Đoković trenutno sa šest trofeja deli 21. poziciju na večnoj listi osvajača trofeja na Australijan openu, Rolan Garosu, Vimbldonu i US openu. Rekorder na toj listi je Rodžer Federer sa 17 titula, a od aktivnih igrača Rafael Nadal ima jedanaest trofeja, mada je veliko pitanje da li će Španac ikada uspeti da se vrati na staze uspeha. Selektor Dejvis kup reprezentacije Srbije Bogdan Obradović dobro poznaje Đokovićeve mogućnosti i smatra da on ima kvalitet da ugrozi Švajcarca na vodećoj poziciji ove liste.

– Najvažnije je da Novaka posluži zdravlje u budućnosti, jer verujem da ima sve što je potrebno da ozbiljno pripreti Federeru i osvoji više grend slem trofeja. Rodžer je, hteo to da prizna ili ne, na zalasku karijere. Novakova superiornost u ovom trenutku je lako vidljiva, a realno je da će mu najveću prepreku narednih godina predstavljati Marej pošto je Nadal krhkog zdravlja. Sigurno će Đoković izgubiti neke duele od Britanca, ali je za očekivati da će značajno uvećati broj grend slem titula – jasan je Obradović.

„Zlatno“ doba Federera odavno je prošlo. Od poslednjih 12 grend slem turnira osvojio je samo Vimbldon prošle godine, dok su u istom intervalu Đoković i Nadal po pet puta slavili titulu pobednika. „Kralj šljake“ bi mogao ponovo biti konkurentan, pogotovo na šljaci, ali je neophodan uslov za to da konačno bude u potpunosti zdrav. Marej je prvi i za sada jedini naslov grend slem šampiona proslavio prošle godine u Njujorku.

– Ako neko ima potencijal da ugrozi Federera, to je Đoković. Njegova igra je na visokom nivou i verujem da će još dugo vladati svetskim tenisom. Mislim da je više nego realno da za nekoliko godina upravo on bude igrač sa najviše grend slem trofeja – ne ostavlja nedoumicu Obradović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari