Američko ratno vazduhoplovstvo je upozorilo svoje vojnike da korišćenjem Fejsbuka i drugih društvenih mreža mogu da nehotice otkriju svoje položaje. Upozorenje je upućeno komandnom kadru i postavljeno na veb-stranici, prenela je mreža Bi-Bi-Si za SAD i Kanadu.

Slično upozorenje, sledeći primer ratne avijacije, uskoro bi trebalo da i drugi armijski sektori Sjedinjenih Država upute u svoje jedinice. U upozorenju ratne avijacije je navedeno, pored ostalog, da se uz pomoć novih tehnologija može otkriti lokacija korisnika. Nemarno korišćenje Fejsbuka i drugih društvenih mera može imati, kako je precizirano u upozorenju, „razorne posledice po bezbednost i privatnost vojske“, citira Bi-Bi-Si.

Zabrinutost stvara ne samo korišćenje Fejsbuka i drugih mreža, već i sistema mobilne telefonije „blekberija“ i uređaja sa GPS mogućnostima, mada na većini tih internet stranica ili uređaja postoji mogućnost da se zaštiti privatnost i isključi mogućnost lociranja. Američka vojska u stranim zemljama u misijama ima oko 95.000 vojnika u Avganistanu i oko 50.000 vojnika u Iraku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari