Fekalije pored zgrada i dečijeg igrališta 1Miloš Miljković pokazuje gde se izlivaju fekalne vode Foto: Radovan Balać

Više stotina stanara osam zgrada u ulici Jovana Bijelića u novosadskom naselju Adice muke muči zbog kanalizacije.

Imaju kanalizaciju, ali ona ne radi i sva fekalna voda izliva se u obližnji otvoreni kanal. Sa naletom vrućina nesnosni smrad guši ne samo žitelje ove nego i više okolnih ulica.

Pre osam godina napravljena je „divlja“ kanalizacija jer je izgrađeno nekoliko zgrada sa više stotina stanova u koje su se uselili stanari, pa je za dobijanje upotrebne dozvole i prodaju stanova bilo neophodno da se izgradi kanalizacioni sistem. Najbliža je bila kanalizaciona mreža u obližnjoj ulici Petefi Šandora, ali je ona na nešto višem terenu, pa je za najniži deo Ulice Jovana Bijelića instalirana pumpa, kako bi se fekalne vode pumpale kroz cev na izgrađenu gradsku kanalizaciju. I činilo se da će sve biti u redu.

– Kanalizacija je izgrađena pre osam godina, imamo pumpu, ali ona malo-malo pa stane i cev se zapuši. Zagušenje je već u Šumskoj ulici, blizu spoja sa gradskom kanalizacijom. Niko neće da dođe da to odguši, čak i kad plaćamo i sve iz stanova u osam zgrada se sliva u kanal – priča Miloš Miljković, jedan od stanara i pokazuje gde iz zemlje izvire fekalna voda.

Nema kome se već nisu obraćali zbog ovog problema počev od gradonačelnika Miloša Vučevića, do komunalnih preduzeća i nadležnih u Gradskoj kući. Kako kažu stanari, ponekad prozvani i pozvani dođu, ali i odu.

– Od kako je prošle godine postavljena kanalizacija u Ulici Marije Bursać, moguće je kanalizaciju iz naše ulice povezati na nju, jer je na nižem terenu. Udaljena je samo pedesetak metara. Tako su na mrežu povezane sve okolne ulice – ukazuje na rešenje Irena, majka troje dece.

Na sličan način, povezana je kanalizacija iz tridesetak novih velelepnih zgrada koje u obližnjem naselju „Telepska dolina“ gradi preduzeće supruge Slobodana Milića Bocare, savetnika gradonačelnika Miloša Vučevića. Tamo je sve novo i odmah, sve po „pe esu“, kako i treba – i vodovod, i kanalizacija i asfalt …

I dok tamo, na nekoliko stotina metara, sve blista, u Ulici Jovana Bijeliča, caruje smrad i ruglo. Inventivni stanari izgradili su dečije igralište sa klackalicama, ljuljaškama, toboganom za više desetina mališana, klupe i sto za druženje uz kaficu. Sve to je uzalud kad se tik uz mesto za odmor i rekreaciju izlivaju fekalije. Pravo je čudo da iz tog legla komaraca i raznih drugih nametnika ne izbije zaraza ili da neko ne upadne u otvoreni kanal i da dođe do tragedije. Zar treba da se tako nešto dogodi, pa da nadležni nešto preduzmu i reše veliki problem stanara ovog dela Adica gde niču sve lepše privatne kuće i manje zgrade, pitaju se stanari ovih sanitarno neispravnih zgrada.

Pri kraju je i gradnja Doma zdravlja, a, u planu je gradnja sportskog centra sa više raznovrsnih terena i sportskom halom. Ne ide uz sve to i fekalna kanalizacija u otvorenom kanalu i nesnosni smrad. Ljudi iz ove ulice, već na ivici živaca, drže zatvorene prozore i prikupljaju potpise na peticiju kojom će se po ko zna koji put obratiti gradonačelniku Vučeviću da reši njihov velik problem. U trećoj deceniji 21. veka u Novom Sadu, evropskoj prestonici kulture.

Zaboravljeni i zapostavljeni

Sve okolne ulice, njih više desetina u naselju Adice povezane su na gradsku kanalizaciju. Pre dve godine postavljene su cevi i izvedeno je završno povezivanje na mrežu. Ponadali su se u u Ulici Jovana Bijelića da će i njih „Bog pogledati“, ali ništa od toga. Na pitanje stanara kada će u njihovoj ulici izgraditi gradsku kanalizaciju, nadležni odgovaraju – pa vi imate kanalizaciju. I tako već osam godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari